Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спомен за Бойка Косева

Снимка: архив Св. Димитрова

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ (10 април от 20 часа) ще може да слушате фрагменти от „Набуко“, „Бал с маски“, „Трубадур“, „Дон Карлос“ и „Хованщина“ с участието на голямото мецосопрано Бойка Косева. Не пропускайте и изпълненията ѝ на тринайсет песни от Фредерик Шопен заедно с Недялка Чернаева и откъс от интервю с певицата запазено в Златния фонд на Националното радио.

Бойка Косева е родена на 10 април 1926 година. Баща ѝ Иван Денев е учител в Осиково и през останалото време се занимава с тежка кърска работа, а майка се е славела с големия си и красив глас.
Младата Бойка учи в гимназията в град Попово. Живее на квартира у Тихомир Златев, който е запален любител музикант и с охота участва във всички театрални представления в читалището. По-късно Златев става актьор във Варненския театър. Той е човекът, който вдъхновява Бойка да поеме по пътя на изкуството. Тя учи цигулка при гимназиалния учител Христо Дюлгеров, но желанието ѝ да пее е непреодолимо и скоро започва да посещава уроци по вокално майсторство. Заедно с Хрисанд Бъчваров участва в ученически концерти.

Баща ѝ не възразява срещу мечтата на дъщеря си да стане певица. Тя се свързва с Мати Пинкас, която я подготвя за приемните изпити в Софийската музикална гимназия. Записана е в класа на Ана Тодорова. Бойка преживява трудните военни години в София. Баща ѝ изнемогва в старанието си да изучи момичето и често се шегува с думите: „Аз уча дъщеря си да пее, ама сам скоро ще проплача. Парите не стигат до никъде...“

Нищо не е в състояние да изплаши Бойка Косева нито сега, нито по-късно в студентските години когато музиката е по-близо от всякога.
Докато учи в Музикалната академия тя работи в ансамбъла на Министерство на вътрешните работи.
1961 е годината на нейния дебют. На сцената на Варненска опера тя изпълнява ролята на Майката на Марженка в „Продадена невеста“ на Сметана. Ролята е малка и участието ѝ сякаш остава незабелязно, но тя е щастлива – преодоляла е страха си и очаква следващия трепет от предстоящ спектакъл. Той не закъснява! В „Янините девет братя“ на Любомир Пипков тя отново се превъплъщава в Майката. Желанието за работа и растящия ентусиазъм я подтикват да се яви на конкурс в Софийската народна опера, след който е приета в солистичния състав на театъра. Следват Десислава в „Боянският майстор“, Сузуки в „Мадам Бътерфлай“, Берта в „Севилския бръснар“, Фрося в „Семьон Котко“, Азучена в „Трубадур“, Еболи в „Дон Карлос“, Ортруд в „Лоенгрин“, Фенена в „Набуко“.

Дори и след най-големите си успехи Косева търси начини да направи интерпретациите си по-пълнокръвни и да добавя още и още нюанси в актьорската и вокалната си работа. „Не съм отскоро на сцената, а в началото на всяка роля имам чувството, че оперната сцена е някъде нависоко, до нея има много и стръмни стъпала...“

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аблайе Сисоко

Джаз плюс гриоти с кора

"Джазът – осмислена традиция" e тема, заслужаваща продължение. Както и активността на френския тромпетист Ибраим Маалуф, от чиито 6 проекта за последните 12 месеца миналият път представихме 5. Сега започваме с дуета му с Анжелик Киджо. Не само Франция ги свързва, както ще се убедим в съвместните им композиции. Франция свързва също голяма част..

публикувано на 30.11.22 в 16:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2022

1 декември Свири Филхармонията на Туринген Гота-Айзенах с диригент Алексей Барчевич. Солист: Ави Авитал (мандолина). 3.00 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Концерт за цигулка в сол минор, BWV 1056 R. Солист: Ави Авитал (мандолина). 3.11 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в Сол мажор, RV 532 за две мандолини, струнни и континуо. Солисти:..

публикувано на 30.11.22 в 14:26
Явор Генов

Музиката на Ханс Нойзидлер в последния албум на Явор Генов

Явор Генов – един от най-изявените български изпълнители на ранна музика, който през последните 15 години е сред основните стълбове на това изкуство у нас, издаде нов компактдиск. Лютнист от световна величина, Генов е чест гост на най-големите европейски сцени и фестивали и сътрудничи на имена като Ема Къркби, Андрю Лорънс-Кинг, Ларс Улрик Мортенсен и..

публикувано на 29.11.22 в 08:54

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 28.11.22 в 16:14
СО на БНР с гост-диригента Константин Илиевски

Пълен запис на Пета симфония от Малер в изпълнение на радиосимфониците

В поредния си концерт от сезон 2022-23 музикантите от Симфоничния оркестър на Българското национално радио отново предложиха на софийската публика вълнуващо преживяване. Едно от емблематичните произведения на Густав Малер, неговата грандиозна Пета симфония, прозвуча под палката на Константин Илиевски – диригент, с когото радиосимфониците винаги работят с..

публикувано на 28.11.22 в 15:50