Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галин Никифоров: За мен винаги е важно това, което е вътре в човека, а не вън от него

Писателят подготвя нов роман

Галин Никифоров
Снимка: изд. Сиела

Едно огледало за обратно виждане – това е новата книга на писателя Галин Никифоров. Два романа са събрани в това издание – "Добро момче" и "Умерено нежно", които са първите му романи.

Въпреки грешките, които прави всеки един млад писател, тези романи звучат сега по хубав начин, леко се четат. Формата "омнибус" много ми харесва и двата романа изглеждат много добре заедно, казва Галин Никифоров в "Артефир".

"Често са ме упреквали, че не пиша за обществото и за света и не съм политически и социално ангажиран. При мен винаги е важно това, което е вътре в човека, не което е вън от него, човешката природа, човешката душа – това са моите теми.

Винаги съм искал тези два романа да излязат в едно книжно тяло, работих върху тях горе-долу по едно и също време – общо 9 години – дълго време живяха заедно и когато излязоха поотделно, почувствах, че съм направил грешка. Имаше и още една причина – от няколко години един много добър режисьор работи по "Добро момче" и иска да го филмира.

"Умерено нежно" беше издаден през 2003 г., а "Добро момче" – през 2006-а. Двата романа са писани на различен принцип – "Умерено нежно" – три истории – написани на принципа на тези слаби взаимодействия, които ние, хората, непрекъснато усещаме в обществото. Срещаме се с някого, после неговият живот продължава, нашият продължава в друга посока... На мен винаги ми е харесвало точно това 9 не толкова силните взаимодействия, емоции, които се случват между двама души, а само една среща, която по някакъв начин може да промени дори живота на единия. 

Докато при "Добро момче" главният герой трябва да израсне като личност, за да преодолее себе си, собствените си недостатъци, за да осмисли живота си и да продължи напред. Когато започвам да пиша роман, има две предизвикателства – едното е чисто техническо, другото е творческо. Техническото беше, че има само един герой. Основното, творческото беше, че винаги съм вярвал, че човек в трудни моменти си личи какъв е. Тогава разбираш докъде си стигнал, какви качества притежаваш, какви са ти грешките и как трябва да продължиш. Това е и силата на "Добро момче"." 

Цялото действие се развива на фона на Българското национално радио, като метроном за отброяване на ритъма. Понякога като контрапункт, понякога като хармония.

Галин Никифоров сподели в "Артефир", че се очаква негов нов роман.

Чуйте повече в звуковия файл.

Галин Никифоров е роден 1968 г. в Добрич. Завършва математическата гимназия в родния си град. Има две висши образования: инженерно-химическо (Пловдив) и икономическо образование (Варна). Автор е на един сборник с новели и седем романа. По новелата му „Нощта на мечтите“ през 2011 г. е създаден едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов.

"Последната истина". (1998) новели, и романите "Умерено нежно" (2003), "Добро момче" (2006), "Фотографът: Obscura Reperta" (2009) "Фотографът" 2019), второ преработено издание, "Лятото на неудачниците" (2010), "Къщата на клоуните" (2011), "Лисицата" (2014), "Лисицата" (2019), второ преработено издание, "Тяло под роклята" (2018).

Носител е на няколко национални литературни награди: „Развитие“ за нов български роман – за романа „Умерено нежно“, 2003, „Светлоструй“ – за романа „Добро момче“ 2008, „Елиас Канети“ (Русе) – за романа „Къщата на Клоуните“, 2011, „Български роман на годината“, Фонд „13 века България“ – за романа „Лятото на неудачниците“, 2011.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вълните на морето са жени" – филм, който не се очаква от турски режисьор

"Вълните на морето са жени" в случая не е стихотворението на Евтим Евтимов, а българското заглавие на филмовата история на Аслъхан Юналдъ. Нейният пълнометражен игрален дебют е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху лазурните вълни на Егейско море. Зрителите проследяват историята на млада жена, която се завръща в..

публикувано на 28.03.24 в 16:59

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият "машината на времето"..

публикувано на 28.03.24 в 15:35
Рене Карабаш, Мари Врина, Захари Карабашлиев (от ляво надясно)

Българска литературна инвазия във Франция

Българските книги звучат на френски език и присъстват в литературния живот на Франция. Париж, Страсбург, Лион – това е пътят на литературния тур, който в момента осъществява преводачът Мари Врина заедно с писателите Захари Карабашлиев, Рене Карабаш и Ангел Игов по инициатива на Българския културен институт в Париж. В тура участва и преведеното на..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11