Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чалга

“Чалга” е понятие, което ярко описва сбор на социокултурни явления – от музикални предпочитания, през взаимоотношенията с другите, до светогледа. В това издание на дискусионното предаване “Гласът на времето” се обсъждат генезисът и съвременните проявления на явлението чалга – както в народопсихологията, така и в културата и в политиката. Поводът е много ясен – официалното влизане във властта на най-популярното лице на чалгата в България – Слави Трифонов.

Дискусия за културния, социален и политически феномен на чалгата в България.

Ивайло Нойзи Цветков: “Чалгата е на първото ниво”.

Силвия Недкова: “Чалгата е нов културен болшевизъм”.

Ивайло Нойзи Цветков: “20 години Слави беше в субкултурен смисъл статукво, но сега се превръща и в политическо статукво. И тези, които гласуват за него, гласуват по чисто фенски причини и това е много опасно”.

Силвия Недкова: “По-опасна е чалгата в историята”.

От чалгата като музика, през чалгата в интерпретирането на историята, до “етиловия патриотизъм” като чалга и политиката, идваща от чалга пазара.

Защо комунистите измислят чалгата? Какво отговаря Слави Трифонов на въпроса “Переш ли пари на "Мултигруп”? Защо Слави изглежда космополитен в очите на българите по света? Щеше ли да има протести през 2013 г., ако Делян Пеевски приличаше на Джони Деп? Защо чалгата и политиката се мислят и в естетически код?

В звуковите файлове можете да чуете:

Дискусия с участието на Ивайло Нойзи Цветков и Силвия Недкова; Изкуствоведките Весела Ножарова и Светлана Куюмджиева за изложбата “Изкушението чалга”, изкуството и политиката, социолингвиста Емилия Славова за езика между шоуто и политиката. Учителката по пиано на Станислав Трифонов – Александра Владимирова; Анкета от Плевен за чалгата и политиката.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по своеобразен начин опровергава тази дискретност на преводача.  Аня Капункт е родом от Германия. А..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14