Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Красимир Антонов

Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити – цели

Снимка: БГНЕС

Какво предвижда Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025?

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Красимир Антонов, хепатолог и председател на Българското дружество по гастроентерология.

“Статистиката показва, че честотата на инфекциите от вирусен хепапит сред българското население е значима. Което поставя въпроса за контрола и превенциите на тези инфекции. Те са свързани както с голяма инвалидизация на населението, така и с опасността в крайните стадии на своето развитие болестите да причинят смърт на инфектираните лица.

Целите, които си поставя Националната програма, са няколко: основните – да се намали заболеваемостта от вирусен хепатит в България до 2025 г. с 45%. Една доста амбициозна цел, която пък е част от общата цел, до 2030 г. 90% заболеваемостта от вирусни хепатити, съгласно апела на Световната здравна организация.

В това отношение програмата е изключително важна, защото поставя на държавна основа борбата и профилактиката на тези вирусни хепатити и по този начин ние, като страна, да можем да отговорим на световните изисквания.


Допълнително тук влизат и такива параметри като намаляване на смъртността от вирусен хапатит в България. 95% обхващане с трета ваксина на новородените, нещо, което се оказа проблем в света, а в България от 1992 г. започнахме масова ваксинация на новородените. Важното е, че при голяма част от населението в други държави третата ваксина се пропуска и затова една от целите на програмата е 95% покриване на населението. Както и осигуряване на терапия на инфектираните.

Наличието в обществото на нагласи против ваксинациите за съжаление влияе и на този вид профилактика.“

Броят на заболелите от вирусни хепапити от 2013-2018 г. През 2019-а са 2479, през 2014-а – 1218, 2015-а – 1656, 2016-а – 2165, 2017-а – 3132 и 2018-а – 1968.

“Това са случаите на остър хепапит – Б, С и т.н., това е само върхът на айсберга. Реално броят на инфектираните в България, особено с вирусни хепатити – Б, С – не е известен.“

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме професионалния празник на библиотекарите

В Деня на създателите и разпространителите на глаголицата – светите братя Кирил и Методий, отбелязваме и професионалния празник на библиотекарите.  Как четат младите хора днес – аналогово или дигитално, с очите или с ушите? Темата коментира в “Нашият ден“ Силва Василева: “ Библиотеките не са център на света, но все пак са важни..

публикувано на 11.05.21 в 14:16
проф. Милен Георгиев

Проф. Милен Георгиев: Имаме дълг към обществото да обясняваме науката на достъпен език

Милен Георгиев е професор в Института по микробиология – БАН. Той е ръководител на лабораторията по метаболомика към същия институт. В класацията на Станфорд на най-добрите 2% от учените в света попаднаха и българи, той е един от тях.  Той е съредактор и член на редакционните колегии на дузина международни списания в областта на..

публикувано на 11.05.21 в 12:23

Защо не намираме българска сол в родните магазини

Какъв е произходът на солта в българските магазини? Защо солта с български произход се среща рядко в тях? Темата коментира Ивана Мурджева в “Нашият ден“: “Стори ми се, че попаднах на източник на образование. Много често сме изправени пред задължението да осигуряваме домашното продоволствие. Осигурявайки продоволствието за дома, можем да се..

публикувано на 11.05.21 в 11:16

Правата на човека в България – тенденция към влошаване

Нарушение на права, а не легитимни ограничения с цел управление на епидемията – това е знакът на 2020 г. Бяха засегнати правата на стотици хиляди български граждани, включително правото на лична свобода и сигурност. Правото на личен и семеен живот. Правото на мирно събрание. Свободата на изразяване. Правото на придвижване. Правото на труд и..

публикувано на 11.05.21 в 09:51

"Свети Николай Мирликийски чудотворец" – най-новият храм на Пловдив

Какво знаем и какво не знаем за най-новия храм, изграден в Пловдив – "Свети Николай Мирликийски чудотворец". Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Владимиров, журналист от Радио Пловдив. “Това е един от най-новите храмове в Пловдив, включвайки тук в район “Тракия“, пък и този, който очакваме в най-скоро време в Стария град с името..

публикувано на 10.05.21 в 13:46