Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиацията и невербалната комуникация

| обновено на 16.04.21 в 12:46
д-р Десислава Каменова, адвокат
Снимка: личен архив

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат, е посветена на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда. 

Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при това с възможно най-малко разходи на време, средства и енергия. Д-р Каменова е използвала научни източници, плод на 40-годишна научна работа в САЩ. Реферираната литература е нова за България. Изданието би било полезна основа и база за повече дебати по различни теми в сферата на медиацията.

"Комуникативният акт представлява единство на вербалните и невербалните знаци и сигнали, които заедно представляват автентично човешко общуване. Невербалната комуникация е цялата информация, която излъчва човек и която стои извън звуците, имащи символно значение и наречено "говорим език". Според Олдъс Хъксли хората са се специализирали в разчитането на символите на езика и недотам задълбочено и исторически е останала недостатъчно развита способността да разпознаваме и разчитаме символите на невербалното в поведението на хората. Цялото Средновековие е било насочено в обучение на вербалната комуникация на ниво символи, което до голяма степен е застъпено и в по-новото време. Той говори за “невербално образование”, което на първо място ще развие по-добре възприятията като цяло на човека. Пред нас стои предизвикателството да намерим методи, посредством които да обучим по-добре хората да разчитат символите на невербалното поведение в другите", пише д-р Каменова.

Д-р Десислава Каменова поздрави своите колеги по повод Деня на Българската конституция и разказа повече в предаването "Законът и Темида" за книгата "Медиацията и невербалната комуникация":

"Правейки медиация, практиката ни изправя пред много дилеми – как да реагираме, как да действаме. На български няма много литература по темите медиация и невербална комуникация. 

Един медиатор трябва да има много качества – умението да слуша активно, с емпатия; да задава добри въпроси по правилния начин, да бъде спокоен и търпелив и широко скроен като човек, защото процедурата по медиация е неформална процедура

Всички ние, като медиатори, трябва да имаме отворен ум – за различните мнения, за различните хора и съответно за различните емоции, качества, без които медиаторът не би се справил."

Чуйте повече в звуковия файл.

Десислава Каменова е родена във Видин и е завършила Видинската математическа гимназия. "Медиацията и невербалната комуникация" е втората ѝ книга, която е един от първите учебници по медиация, публикуван в България. Д-р Каменова има непрекъсната 20-годишна практика като адвокат, пише къси разкази, има няколко международни специализации и защитена дисертация в областта на невербалната комуникация. Книгата е предназначена за по-широк кръг читатели, защото конфликтите съпътстват всяка човешка дейност и справянето с тях е необходимо социално умение на всеки съвременен човек. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54