Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как продължава делото за смъртта на Милен Цветков

2
Милен Цветков
Снимка: БГНЕС

С разпит на свидетели продължи делото за смъртта на Милен Цветков – журналистът и телевизионен водещ загина преди една година при тежка катастрофа, предизвикана от 23-годишния Кристиан Николов. Очевидци на инцидента и близките на Кристиян дадоха показания на 15 април.

Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова.

“Всъщност това беше третото заседание с разпит на свидетели. Може да се каже, че много голяма част от тях  вече са разпитани. Това са хората, които или са били очевидци на самия удар, или са били в обкръжението на Кристиан Николов, тъй като през такива хора прокуратурата се опитва да установи какво се е случило в деня преди катастрофата.

Това, което предстои на следващите заседания, е разпит на още малко свидетели, някои, от които са в чужбина. И един много важен свидетел, който вчера по някакъв начин беше част от заседанието, това е спътникът на Кристиан Николов в колата по време на катастрофата – Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ – Лъчезар Иванов, който избяга от местопрестъплението. Вчера негов приятел разказа, че му се е обадил да го извика, за да го вземе в близост до местопрестъплението. Той е важен, защото е бил на първата седалка и може да каже какво се е случило в секундите преди удара, тъй като има данни, че колата е ускорила малко преди светофара.

Силвия Великова

Може да каже също какво се е случвало в часовете преди катастрофата, тъй като откритите наркотични вещества в кръвта на Кристиан Николов трябва да бъдат обяснени – от кога са и откъде са.

Особеното при случая с Георги Иванов е, че той избяга от местопрестъплението. Може да звучи като пикантна подробност, но вчера беше казано в съдебната зала, че се е уплашил баща му да не разбере, че се е завърнал в България, затова се е скрил. Но неговите показания наистина са важни, защото дотук можем да кажем, че се очертаха две групи свидетелски показания за това, което се е случило на 19 април миналата година, между 17.30 и 18,00 часа.

Няма спор за това, че се е чул силен трясък, за тези, които са видели самата катастрофа, след като са чули, че имало кола в центъра на кръстовището, която е чакала на червен светофар, тази на Милен Цветков. И че колата на Кристиан Николов е продължила още малко до преградата в близост до входа на метрото.

От там нататък обаче има разминавания – какво е правил Кристиан Николов, помагал ли е, или не е помагал? Това е важно, защото той е с най-тежкото обвинение, което може да бъде повдигнато за причиняване на смърт на пътя –  за евентуален умисъл. Всяко доказателство, че той е съдействала на пострадалия, защото е ясно, че Милен Цветков е бил жив в първите минути след трагедията, т.е. може да се приеме, че има оказване на първа помощ, независимо от това, че после всичко е завършило фатално. Всички тези детайли ще са важни за окончателното решение на съда.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54