Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Казусът на бебе Сара – правата на децата в еднополови семейства

Снимка: pixabay.com

Хиляди еднополови семейства в България и Европа се сблъскват с неуредиците в правната система поради различията в националните системи на държавите членки. Такъв е и казусът на бебе Сара, на което е отказано българско гражданство, защото е родено в еднополово семейство.

Сара е родена в Испания в семейството на българка и великобританка, при раждането си детето е получило акт за раждане, в който са вписани и двете майки, но без да се уточнява коя е биологичната майка на детето. По действащите закони в Испания детето не може да придобие испанско гражданство, защото нито една от майките му не е испанска гражданка.

С казуса от българска страна се заема организация „Действие“. От 2015 година основен фокус в организацията са темите, свързани с признаване правата на еднополовите партньори, техните семейства и деца.

Видими ли са тези хора и семейства за закона и институциите? Защо липсва правна регулация, която да гарантира правата на децата в тези семейства? Могат ли тези семейства да живеят спокойно и със законово уредени права?


Темата коментира в “Законът и Темида“ Венета Ламберова, юрист, председател на ЛГБТ организация “Действие“:

“Бебето Сара е родено в края на 2019 г. в Испания. То има две майки. Едната е българка, а другата е от Гибралтар. И двете майки са вписани в акта за раждане в Испания. Майките имат сключен брак.

Впоследствие установяват, че детето им има трудности да придобие гражданство. Това не предвижда испанско гражданство поради факта, че нито един от родителите му не е испански гражданин. Не може да придобие гражданството от майката си гибралтарка поради специфични изисквания на Великобритания във връзка с това как гражданите на Гибралтар предават гражданство на децата си. Единствената възможност за него е да придобие българско гражданство, което се придобива по право, тъй като една от майките на бебето Сара е българка.

Получават отказ от българската служба ЕСГРАОН, след което завеждат дело в Административния съд София-град. Съдията по делото отправи предварително запитване към Съда на Европейския съюз в Люксембург, относно приложимото европейско право, дали, когато се упражнява право на свободно придвижване, произходът, установен в една държава членка, следва да бъде признат в друга държава членка. 

Моят случай беше близък до този. Но моето дете вече е по-голямо. Тя е на 11 години. Все още за деца като нея, тези, които живеят в България, няма никаква възможност правата на другия, невписан в акта за раждане родител, да бъдат уредени. Това поставя децата в риск, от една страна, с бъдещи наследствени имуществени отношения, които настъпват, тъй като няма как децата да се водят наследници на другия, невписан в акта за раждане родител.

От друга страна, поставя децата в риск тогава, когато има раздяла на родителите, на двете майки, да кажем. И няма как да бъдат защитени правата на детето да се вижда и да поддържа отношения както с невписаната в акта за раждане майка, така и с роднините ѝ. Имаме такъв случай, в който бабата на детето нямаше как да осъществи връзка с него повече от една година. Тъй като имаше неразбирателство между родителите.

Групата на родителите, които живеем в България, не е малка, но имаме неформална група във Фейсбук. Над 100 човека сме в тази група. 90% сме тези, които преимуществено живеем в България. Имаме случаи, при които имаме трудности при получаването на здравна грижа, ако родителят, вписан в акта за раждане, е в невъзможност да присъства.“

Чуйте повече в звуковите файлове. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваксина

Д-р Георги Миндов: Категорични противопоказания за поставяне на ваксина са остри състояния

В седмицата, в началото на която експерти бяха натоварени с проучвания дали има заболявания, при които е опасно да се постави ваксина - разговор за хипотезите и възможните отговори в “Нашият ден“ с д-р Георги Миндов , председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. “Категорични противопоказания за поставяне на ваксина са..

публикувано на 27.10.21 в 13:24

27 октомври - Световен ден на ерготерапията

Световният ден на ерготерапията е отпразнуван за първи път на 27 октомври 2010 г.  Инициативата е на Световната федерация по ерготерапия (WFOT), която включва в себе си 73 национални ерготерапевтични асоциации или организации. Независимост и адаптиране на средата – как един ерготерапевт променя живота на хората с физически, умствени и..

публикувано на 27.10.21 в 11:41

Доц. Милена Карчева: Мерките срещу Covid са необходими и адекватни

Адекватно ли е управлението на четвъртата вълна на пандемията от Covid-19? Какъв тип мярка е зеленият сертификат и действа ли регионалният подход? Нов рекорд на заразените с коронавирус у нас за денонощие - 6816 случая Темите коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Милена Карчева , епидемиолог, ръководител на катедра „Инфекциозни болести,..

обновено на 27.10.21 в 11:39

ИПИ стартира дискусия за ефективността на социалното подпомагане

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) работи по дългосрочно усилие за анализ на причините за бедността и неравенството във възможностите, както и за оценка на ефективността на социалните помощи и услуги в Българи я. В условията на продължаваща политическа нестабилност ИПИ стартира поредица от публични обсъждания, които да отговорят на..

публикувано на 27.10.21 в 09:34

27 октомври – Световен ден на аудиовизуалното наследство

Празникът се чества от 2005 г. с резолюция 53 на 33-та сесия на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), за да се съхранят аудиовизуалните документи като филми, радио- и телевизионни програми, аудио- и видеозаписи, които са уникално свидетелство за икономическото, политическото..

публикувано на 27.10.21 в 08:58