Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът на бебе Сара – правата на децата в еднополови семейства

Снимка: pixabay.com

Хиляди еднополови семейства в България и Европа се сблъскват с неуредиците в правната система поради различията в националните системи на държавите членки. Такъв е и казусът на бебе Сара, на което е отказано българско гражданство, защото е родено в еднополово семейство.

Сара е родена в Испания в семейството на българка и великобританка, при раждането си детето е получило акт за раждане, в който са вписани и двете майки, но без да се уточнява коя е биологичната майка на детето. По действащите закони в Испания детето не може да придобие испанско гражданство, защото нито една от майките му не е испанска гражданка.

С казуса от българска страна се заема организация „Действие“. От 2015 година основен фокус в организацията са темите, свързани с признаване правата на еднополовите партньори, техните семейства и деца.

Видими ли са тези хора и семейства за закона и институциите? Защо липсва правна регулация, която да гарантира правата на децата в тези семейства? Могат ли тези семейства да живеят спокойно и със законово уредени права?


Темата коментира в “Законът и Темида“ Венета Ламберова, юрист, председател на ЛГБТ организация “Действие“:

“Бебето Сара е родено в края на 2019 г. в Испания. То има две майки. Едната е българка, а другата е от Гибралтар. И двете майки са вписани в акта за раждане в Испания. Майките имат сключен брак.

Впоследствие установяват, че детето им има трудности да придобие гражданство. Това не предвижда испанско гражданство поради факта, че нито един от родителите му не е испански гражданин. Не може да придобие гражданството от майката си гибралтарка поради специфични изисквания на Великобритания във връзка с това как гражданите на Гибралтар предават гражданство на децата си. Единствената възможност за него е да придобие българско гражданство, което се придобива по право, тъй като една от майките на бебето Сара е българка.

Получават отказ от българската служба ЕСГРАОН, след което завеждат дело в Административния съд София-град. Съдията по делото отправи предварително запитване към Съда на Европейския съюз в Люксембург, относно приложимото европейско право, дали, когато се упражнява право на свободно придвижване, произходът, установен в една държава членка, следва да бъде признат в друга държава членка. 

Моят случай беше близък до този. Но моето дете вече е по-голямо. Тя е на 11 години. Все още за деца като нея, тези, които живеят в България, няма никаква възможност правата на другия, невписан в акта за раждане родител, да бъдат уредени. Това поставя децата в риск, от една страна, с бъдещи наследствени имуществени отношения, които настъпват, тъй като няма как децата да се водят наследници на другия, невписан в акта за раждане родител.

От друга страна, поставя децата в риск тогава, когато има раздяла на родителите, на двете майки, да кажем. И няма как да бъдат защитени правата на детето да се вижда и да поддържа отношения както с невписаната в акта за раждане майка, така и с роднините ѝ. Имаме такъв случай, в който бабата на детето нямаше как да осъществи връзка с него повече от една година. Тъй като имаше неразбирателство между родителите.

Групата на родителите, които живеем в България, не е малка, но имаме неформална група във Фейсбук. Над 100 човека сме в тази група. 90% сме тези, които преимуществено живеем в България. Имаме случаи, при които имаме трудности при получаването на здравна грижа, ако родителят, вписан в акта за раждане, е в невъзможност да присъства.“

Чуйте повече в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08