Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Празникът на празниците

| обновено на 02.05.21 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари". Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото възкресение, която блести от празния Му гроб, всичко тъмно и страшно в нашия живот, дори смъртта е победено. Ето защо Възкресение Христово е празникът на празниците за всички християни.

Великден е християнската „Пасха“, което на староеврейски значи отминаване, пощада, избавление, а за нас тя е изкупление от греха. Съпричастни на празника ще ви направим заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска света митрополия, монсиньор Христо Пройков, епископ на „Софийска епархия св. Йоан XXIII за католиците от източен обред в България“ проф. Калин Янакиев и проф. Георги Каприев, преподаватели във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и свещеник Кръстин Апостолов от българската църковна община „Св. Кирил и Методии“ в Хамбург.

Християнска поезия
Стиховете „Великден“ от Йордан Стубел, „Христос възкресе!“ от Веса Паспалеев и „Великден“ от Никола Фурнаджиев, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Панагюрско съкровище

Панагюрското златно съкровище и ролята на случайността

Девет от най-прочутите предмети, откривани на територията на България. Девет златни предмета, чрез които са представени богове и герои, глави на свещени животни, митологични същества.  Девет златни предмета с ритуални функции.  Експертите продължават да разкриват тайните на Панагюрското златно съкровище. Приказката започва на 8..

публикувано на 17.05.21 в 13:41

Боряна Кръстева – пътешественик по душа и разказвач по призвание

Боряна Кръстева копирайтър, маркетинг специалист и журналист. От 2014 г. поддържа “Пътеписаници“, личен блог, чрез който популяризира интересни места. “Добре дошли в Пътеписаници! Аз съм Боряна – пътешественик по душа и разказвач по призвание. Обичам българското село – пъстро на добри помисли и искрени усмивки, където думата е..

публикувано на 17.05.21 в 11:50

Ловни огради в горските територии – кой контролира изграждането

Кой контролира изграждането на ловни огради в горските територии? Защо туристи и ловци от страната алармират за феодализиране на българските гори? Над 470 хил. декара земи са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна. Повечето – контролирани от 50 частни фирми. Това твърдят от екипа на организацията..

публикувано на 17.05.21 в 10:29

Ден на българския спорт

На 17 май е Денят на българския спорт – на всички онези, които не казват “Не мога“. На онези, които предизвикват част от себе си, които имат хъс към играта.  Онези, които умея да губят и побеждават. На онези, които печелят високи отличия за страната последните години, въпреки тежките условия, в които се налага да развиват себе си като спортисти...

публикувано на 17.05.21 в 08:40

Труд

Темата на поредното издание на „Гласът на времето“ – зоната за дискусии по програма „Христо Ботев“ с водещ Емануил A. Видински – е "труд". Гости в студиото са Иванка Могилска, копирайтър фрийлансър и писател; Георги Медаров, социолог, част от екипа на Колектив за обществени интервенции и Марио Пешев, предприемач, основател на компанията DevriX, която..

публикувано на 17.05.21 в 08:40