Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Списъкът на избавлението

Дружеството на банатските българи у нас „Фалмис“ чества на 16 май паметта и единството „Списъкът на избавлението“ по повод 80-годишнината от извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер през 1941 година. 

Събитието е организирано от Дружеството на банатските българи, съвместно с Държавна агенция „Архиви“, фондация „Българска памет“ и Католическата енория „Свети Йосиф“ в София. 

Заслугата за това историческо събитие е на банатския българин Антон Лебанов, журналист и активен деец на българската общност в Банат, който получава писмо от военнопленниците и веднага започва да действа с помощта на българската легация в Букурещ за освобождаването им. А след извеждането им от лагера мобилизира общността на банатските българи в Тимишоара да помогнат за подслоняването и изхранването им, докато властите ги върнат по родните им места. 

На терасата на Католическата църква „Свети Йосиф“ ще бъде открита документална изложба за това събитие, както е подготвена и книжка за него. 

Събитието е от 19 часа.

Чуйте какво разказа в "Артефир" Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България "Фалмис".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо да не пиратстваме българско кино

В голяма част от епизодите дотук една от основните теми, засегнати от участниците в разговорите, беше тази за пиратството на филмово съдържание като пречка за развитие на българското кино. Опитите на държавните власти за неговото ограничаване са оскъдни и неуспешни. Нелегалният достъп до авторско културно съдържание е все толкова разпространен, а..

публикувано на 15.06.21 в 16:30

Common People – движенчески вербатим спектакъл

Common People e документален спектакъл, изграден на базата на интервюта с артисти, които са се отказали от професията си по различни причини. Текстовете се изричат от актьорите verbatim (от латински – „дословно“) в постоянен диалог с езика на телата им, от който се ражда хореографията. Представлението е продукция на Фондация „Човек с шапка“ и в..

публикувано на 15.06.21 в 16:05

Излезе „Стажът“ – задължителен роман за всеки, който иска да работи с медии

Издадоха дебютния роман на едно от най-новите имена в българската литература – Ради Георгиев. „Стажът“, който привлече вниманието на читателите още преди излизането си, е история за пътя към успеха, за свирепия свят на шоубизнеса и за това в какво се превръща една мечта, когато си готов да я постигнеш на всяка цена. Авторът се занимава с PR и маркетинг..

публикувано на 15.06.21 в 15:05

„Колажи 66“ в галерия „Контраст“

От днес (15 юни) до края на юни столичната галерия „Контраст“ ще представи самостоятелната изложба на Зорина Милковска, със заглавие „Колажи 66“. Събитието е част от София хартиен арт фест 2021. Авторското кредо Зорина Милковска е свързано с произведения в друго направление на визуалните изкуства, но през последните няколко години хартиеното изкуство..

публикувано на 15.06.21 в 14:25

Георги Стоянов взе голямата награда "Христо Г. Данов"

На 14 юни в Пловдив връчиха националите награди "Христо Г. Данов". Носител на голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура за 2021 г. е писателят Георги Стоянов . Престижното отличие му бе връчено лично от министъра на културата проф. Велислав Минеков. Връчването на наградите "Христо Г. Данов" се..

публикувано на 15.06.21 в 13:55