Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концерт на "Мистерията на българските гласове"

Снимка: БГНЕС

Изпълнителките от световноизвестния женски хор “Мистерията на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова подготвят нова изненада за почитателите си в България и по света. Великденски концерт с обредни и ритуални песни от репертоара на състава, който ще се излъчва и онлайн с билети, ще зарадва публиката на 22 май в столицата в артцентър "Сити марк".

Концертът е първият на ансамбъла за тази година и предвижда присъствието на публика в залата в зависимост от противоепидемичните изисквания.

"Амбицията ни е в това сложно време да допринесем за доброто празнично настроение, свързано със светлия християнски празник не само на хората, които следят нашето изкуство от години, но и на всички, които обичат хубавия български фолклор”, съобщава продуцентката Бояна Бункова. 

Повечето от пиесите са празнични. Има великденски като лазарската “Мома хубава” на Петър Льондев и “Закукала кукувица” на Николай Кауфман. Ортодоксалният репертоар е застъпен с песни като “Богородица” от Архангелски. Включени са и традиционни заглавия: “Море зажени се, Гюро”, “Дилмано, Дилберо” и “Хоро” на Кирил Стефанов, а също и автентични като “На високо”. Ще прозвучат родопски сола, дуети, триа, както и изпълнения на квартет “Ева”. Ще бъдат представени и няколко композиции от албума “БууЧииМиш”. Хорът подготвя и изненади за публиката.

Чуйте повече в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо да не пиратстваме българско кино

В голяма част от епизодите дотук една от основните теми, засегнати от участниците в разговорите, беше тази за пиратството на филмово съдържание като пречка за развитие на българското кино. Опитите на държавните власти за неговото ограничаване са оскъдни и неуспешни. Нелегалният достъп до авторско културно съдържание е все толкова разпространен, а..

публикувано на 15.06.21 в 16:30

Common People – движенчески вербатим спектакъл

Common People e документален спектакъл, изграден на базата на интервюта с артисти, които са се отказали от професията си по различни причини. Текстовете се изричат от актьорите verbatim (от латински – „дословно“) в постоянен диалог с езика на телата им, от който се ражда хореографията. Представлението е продукция на Фондация „Човек с шапка“ и в..

публикувано на 15.06.21 в 16:05

„Стажът“ – задължителен роман за всеки, който иска да работи с медии

Издадоха дебютния роман на едно от най-новите имена в българската литература – Ради Георгиев. „Стажът“, който привлече вниманието на читателите още преди излизането си, е история за пътя към успеха, за свирепия свят на шоубизнеса и за това в какво се превръща една мечта, когато си готов да я постигнеш на всяка цена. Авторът се занимава с PR и маркетинг..

публикувано на 15.06.21 в 15:05

„Колажи 66“ в галерия „Контраст“

От днес (15 юни) до края на юни столичната галерия „Контраст“ ще представи самостоятелната изложба на Зорина Милковска, със заглавие „Колажи 66“. Събитието е част от София хартиен арт фест 2021. Авторското кредо Зорина Милковска е свързано с произведения в друго направление на визуалните изкуства, но през последните няколко години хартиеното изкуство..

публикувано на 15.06.21 в 14:25

Георги Стоянов взе голямата награда "Христо Г. Данов"

На 14 юни в Пловдив връчиха националите награди "Христо Г. Данов". Носител на голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура за 2021 г. е писателят Георги Стоянов . Престижното отличие му бе връчено лично от министъра на културата проф. Велислав Минеков. Връчването на наградите "Христо Г. Данов" се..

публикувано на 15.06.21 в 13:55