Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жестокост за забавление – случаят с котката Мила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мила е простреляна с бойно ловно оръжие и е оцеляла по чудо. Бременна с четири котета. Тя е подминавана близо седмица, като през това време е била в безпомощно състояние – лишена от вода и храна, неспособна да стои изправена.

Случаят коментира в “Нашият ден“ адв. Валентина Каменарска

“Във всяка цивилизована държава това би довело до лавина от гняв, публикации и разследвания.

Изключително ниска е културата ни по отношение защита на животните. Пресен пример е едно изказване на кмет, което отново възбуди вълна от гняв, недоволство, но и на одобрение.

Всичко, което се случва, е плод на дългогодишна държавна политика, която неглижира този проблем.

Държавната политика се води и от интересите на обществото и от това какво то иска, но също така налага и нетрадиционни, нестандартни предложения, така както беше, когато дойде Covid, когато трябва да превъзпита бързо обществото.

След като нашето общество няма отношение към животните, или отношението към животните е много слабо, и възпитанието на хората е много слабо в това отношение, ред е на държавата да се намеси и да има цялостен пакет от политически мерки, за да може това незабавно да бъде спряно.

Такива неща се случват единствено и само в третите държави. Не съм чувала за нито една държава в Европа, в която това да може да се случи, без да стане огромен скандал, който да доведе до сериозно разследване.


Проблемът е хроничен

Историята на Мила изобщо не е единствена, тя е само две седмици след историята на Слипи – малко котенце от Стражица, което намерихме простреляно и влачещо се по улицата.

Травмата беше поне на 10 дни, което означава, че котето е било в това състояние, подминавано 10 дни, подминавано отново от хората.

Котето беше не само простреляно, но и ушите му бяха кълцани с нож, а опашката отрязана.

Все още има места в България, в които такива зверства могат да се случват не само безнаказано, но и да бъдат подминавани с безразличие.

Жестокост за забавление

Хора в България се забавляват, стреляйки по животните. И ако в случая с въздушните пушки, които се използват за развлекателни цели, можем по някакъв начин да приемем, че някой намира това за забавно, без да е очаквал, че ще осакати, а само да причини болка.

То когато имаме насреща очевидно психопат, който се разхожда с бойно ловно оръжие и стреля по улиците в населено място, защото котките не живеят по горите, това би следвало да буди доста сериозно притеснение в обществото.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на премълчаването или т.нар. „спор“ между България и Северна Македония

Ако днес сме изправени пред факта, че Европа и светът не са наясно със същината на „спора“ между България и Северна Македония, причината е в огромна степен десетилетното мълчание на българската страна. Трудно, почти невъзможно е да се отдели политическата от научната интерпретация на отношенията между 1340-годишната държава България и едва 30-годишната..

публикувано на 23.06.21 в 18:17

Какво е нивото на колективния Covid имунитет на българите

До месец става ясно какво е нивото на колективния имунитет. За целта се стартира процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа.  Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в началото на седмицата.  Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицинския софтуер. Ще се..

обновено на 23.06.21 в 14:14

Проф. Асен Дудов: Онкологичният скрининг да е национална политика, а не кампанийна активност

Диагнозата рак е присъда, когато се изпуснат сроковете за лечение .  Работна група с участието на представители от експертни медицински съвети към министъра на здравеопазването, водещи специалисти в сферата на онкологичните и хематологични заболявания, представители на пациентските организации и на фармацевтичната индустрия започват работа по..

обновено на 23.06.21 в 12:22
Цигуларят Георги Калайджиев и съпругата му Мария Хаутшилд

Деца от проекта “Музиката вместо улицата“ на “Златната Диана“ в Ямбол

На 23 юни, сряда, на сцената на зала „Съвременност“ в Културно-информационен център „Безистен“ от 19.00 часа ще бъде представен музикалният проект „Музиката вместо улицата“ за деца-виртуози, свирещи на различни инструменти, създаден от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд. Концертът ще бъде с участието на Камерен оркестър „Дианополис“ с..

публикувано на 23.06.21 в 09:35
Унивеситетска ботаническа градина

Еньовден в Ботаническата градина

Университетската ботаническа градина (УБГ) в София подготвя специална програма за отбелязване на Еньовден – 24 юни. През целия ден ще има ботанически базар на лечебни и ароматни растения, както и на подправки – лавандула, мащерка, риган, салвия, облепиха, очиболец, мента и др. За децата От 11 до 12 часа за децата е предвидено..

публикувано на 23.06.21 в 08:41