Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Татяна Буруджиева:

Служебният кабинет – заявка за експертно управление

Снимка: БГНЕС

Отново имаме седмица, наситена със значими политически събития и рокади? Какво илюстрира служебният кабинет? Каква заявка дава селекцията на експертите в него?

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Татяна Буруджиева, политолог и преподавател.

"Ако съдим от състава на служебното правителство, опитът е да се сложат на постове хора, които са по-известни с експертната си биография, като доминираща тенденция в това правителство.

Една от заявките – да имаме експертно управление, сякаш може да се види в това управление.

Струва ми се, че и след следващите избори политиците ще се опитат да предложат максимално експертиза в управлението. Имам предвид политическите партии, когато съставят правителство.

Тъй като започва да става критично ниско доверието в самите партии и политици, виждаме, че тази раздробеност в парламента като че ли ще се повтори или може би дори увеличи през следващите избори.

Което показва, че политическите партии и организации не могат да създадат големите политически каузи, около които да се получат по-масирани обединения в обществото, което пък диференцира много подкрепата и доверието.

В такива ситуации обикновено погледът е към експертите. Хората, придобили своя авторитет поради експертизата си."


Заявка за промяна

“Невъзможността да се състави правителство на практика остави въпроса отворен по отношение на управлението.

Знаем, че още от започването на протестите, лятото на миналата година, включително до предизборната кампания на последните избори, основната тема беше промяната.

Очаквам служебният кабинет да стане знак за началото на тази промяна в управлението."

Има ли изненади

"Не мога да кажа, че съм силно изненадана от някое име. Още повече, че нямам особена представа от всички. Малко от тези хора имат широка популярност, защото не всяка сфера на дейност предполага експертите в нея да са такива.

В Министерство на културата, където са ми по-познати хората, определено екипът е добър, от сериозни имена.

Що се отнася до Министерството на образованието – има твърде много специалисти, за да мога да кажа, че всичките са ми известни. На тези хора ще легне подготовката на учебната година, справянето с предизвикателството – ще бъдем ли за поредна година в дистанционна среда."

Стефан Янев

Първите стъпки – рокадите в МВР

"Логично е политическите кабинети да бъдат заменени, министрите и зам.-министрите да бъдат сменени при всяко едно правителство.

Факт е, че наблюдавахме едно много възпитано предаване на щафетата между министър председателите би трябвало да бъде знак за всички останали министри.

Очаквам по-радикални действия в МВР поради заявените позиции и начина, по който ги изказваше настоящият министър, така че няма да бъде изненада, ако имаме много повече размествания."

Рокадите в ГЕРБ

"ГЕРБ загубиха повече от 200 хил. от избирателите си. Най-сериозно този срив се вижда в София и в Бургас.

Още повече, че само година след местните избори, редно е да се потърси отговорност от политическите фигури в ГЕРБ."

Новите партии

"Повечето нови политически субекти, които влязоха в парламента, са резултат на коалиция, с изключение на ИТН. Това, което се случва, започва отзад напред.

“Изправи се! Мутри вън!“ е резултат от взаимодействието, а не от по-продължителен коалиционен опит. Те са най-прясно създадената формация. Предполагам, че там проблемите идват предимно от резултатите по време на изборите и работата в предизборната кампания. Не може да се каже дали ще останат над чертата“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56

Да се промени Наредба №7 за ваучерите за храна, за да се използват и за почивка

Какви са очакванията към летния туристически сезон? Ваксинации, сертификати... къде да почиваме, какво да изберем – в чужбина или у нас? Темата коментира в “Нашият ден“ Румен Драганов , председател на Института за анализи и оценки в туризма: “Очакванията за летния сезон са много интензивни пътувания на българи в България, което..

обновено на 18.06.21 в 14:33
Втори пътуващ семинар по криминология

Втори пътуващ семинар по криминология

Департамент "Национална и международна сигурност" на Нов български университет и Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността организираха Втория пътуващ семинар по криминология. Първият семинар през 2019 година се проведе в Италия, а тазгодишното обучение се реализира на остров Персин край град Белене. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:19