Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия

Изгубените градове. Епизод 1: Народ на черноглавите – общество, език и писменост

Снимка: архив

Цикълът „Изгубените градове“ разказва за изчезнали цивилизации, живели 4000 години преди новата ера.

Епизод едно е със заглавие „Народ на черноглавите – общество, език и писменост“. В него търсим свидетелства за създаването на Урук, един от първите шумерски градове в Месопотамия. Надникваме зад крепостните му стени 4000 години пр.н.е., влизаме в техния парламент и съдебни зали и питаме – коя е „жената, която мълчеше“. Опитваме се да четем от глинени плочки за начина, по който е било организирано обществото там. Анализираме писмеността и езика им и се чудим – защо са се наричали сами „народ на черноглавите“.

Събеседници: проф. Мария Китова – Василева, лингвист и автор на книгата „Езиците и писменостите на древните цивилизации“, Страхил Панайотов, куратор по асирийска медицина в Британския музей (Лондон), асистент в Института по Исторически Изследвания към БАН; специалист по клинопис и Древен Близък изток, участвал в първия проект по вавилонска медицина в света в Берлин, и доц. Маия Василева от Института по тракология при БАН.

Музиката в целия цикъл е любезно предоставена с декларация за качване в сайта от автора ѝ Петър Йорданов – Бъни от албума "BunyVerse". 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даяна Димитрова – носител на наградата

Еврика! Успешни българи: Даяна Димитрова

Тя е красива и пълна с изненади млада жена. Само преди месец стана носител на наградата "Млад фермер" на Фондация "Еврика". През 2012 г. се регистрира като земеделски производител и изпълнява проект по програма "Млад фермер" за трайни насаждения и пчелни семейства. Прекъсва образованието си по балканистика и се записва “Растителна защита“ в Аграрния..

публикувано на 26.02.24 в 17:00

"Змейска" топонимия по българските земи

Планетарното честване на китайския зелен дървен дракон някак си ни подсеща за нашите местни приказни чудовища, забравени в старите ни детски книжки. Змейове, лами и хали се спотайват дребни и безобидни за облъчените ни от крещящи образи и звуци сетива. Било е време обаче, когато те са владеели въображението на хората, което ги е създало едновременно..

публикувано на 26.02.24 в 12:57
Румен Златев

Военен разузнавач събра пътуванията си в "Семки от живота"

Някои пътешестват както дишат, други скитат по работа, трети пътуват навътре към себе си. Моят първи гост, Румен Златев, успява да съчетае и трите формули за пътуване в изпълнения си с приключения жизнен път и да ги събере в сборника с разкази "Семки от живота". Той израства във Варна и закономерно след завършването на френската гимназия там се..

публикувано на 25.02.24 в 13:25

Студентът Мартин Тотев създаде антитреморна ръкавица

Студентът по информатика Мартин Тотев от Пловдивския университет създаде ръкавица, която неутрализира треперенето на ръцете на хора, които страдат от тремор, болестта на Паркинсон и други неврологични заболявания. С разработката си Мартин Тотев спечели първо място във второто издание на конкурса Start-up Academy, организиран от висшето училище. Първото..

публикувано на 25.02.24 в 10:30

Метеор през хартията – Епизод 2: Иван Методиев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 2 – Иван Методиев През лятото на 2001 г. авторът на пронизващи с визията си за българската съдба стихове Иван Методиев бе открит мъртъв край бреговете на р. Места. Методиев – създател..

публикувано на 24.02.24 в 14:35