Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Чоко и Боко и още истории от личния музей на Христо Ибришимов

Христо и Виктор Ибришимови в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Мнозина от нас все още са запазили някакъв спомен от приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко. Този първи говорящ детски анимационен филм се появява през 1979 г., в периода на възход на българската анимация. 11-те епизода са създадени от режисьора Румен Петков, отличен с много награди за своята работа.

Аниматорите оставят част от своите емоции, своите мечти и фантазии във анимационните филми, за да бъдат жизнени героите на рисуваните филми, както ги наричахме преди време, за да заживеят те в един примамлив и интересен свят. Аниматорът, вдъхнал живот на Чоко и Боко и на още много други анимационни герои, днес е наш гост – Христо Ибришимов.

Той сподели една своя идея: „Когато постъпих в студиото, получих и бюро, за да работя. Отваряйки чекмеджето, видях вътре едно тефтерче. Като го разлистих, се втрещих, защото там бяха запазени записките на асистент-режисьора, който е водил бележки за филма „Гръмоотводът“ на Тодор Динов. Впечатлих се, че толкова подробно са описани нещата, които е трябвало да се реализират във филма. Много ми се ще това тефтерче да не остава у мен. Много ми се ще да има някакво място, дето се казва една стая, която да бъде нещо като Музей на българската анимация. Чудесно би било – да се съхранят старите плаки, фотографии, документи, старите анимационни български филми...“

Семейство Ибришимови е едно от познатите артистични семейства. Христина Ибришимова завършва ВИТИЗ, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“. Днес е ангажирана предимно с озвучаване на филми и сериали. През 2011 г. получава номинация за наградата „Икар“ в категория „най-добър дублаж“ (тогава наричана „Златен глас“) за дублажа на филма „Мечтатели“. А през 2012 г. получава „Икар“ за „Забраненият плод“.‘

А синът Виктор Ибришимов получава своето музикално образование в НМА „Панчо Владигеров“ – бакалавър класическо пеене. По-късно следва в Кралската музикална академия в Лондон и завършва магистратура „Музикален театър“. Участва в постановките „Суини Тод“, „Евита“, „Парижката света богородица“, „Уестсайдска история“, „Компания“, „Блондел“, „Коса“ ( с премиера юли месец във Варна). Той е пеещият Аладин от филма (2019 г.).

Виктор Ибришимов сподели своите впечатления от лондонските музеи, които е посетил, по време на престоя си в Англия, както и какво е отношението на младите англичани към историята на своята страна. „Това, което много ме впечатли, е, че музеите в Лондон са безплатни – държавните и общинските. Това са места, които всеки може да посети ...Защото държавата си държи на историята... Мога да кажа, че младите англичани, с които се запознах там, знаеха историята на държавата си и се гордееха с нея...“

Христо и Виктор Ибришимови в това предаване споделят истории от своя личен музей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики. Подходът в дигиталните книги-игри е..

публикувано на 26.04.24 в 11:40

"Картички и контрабанда" – изложба по архиви от Агенция "Митници"

На 11.04.2024 г., в ПОСТА и Галерия ХАРТА се откри изложбата "Картички и контрабанда", координирана от Аарон Рот и Никола Стоянов, под кураторството на Христо Калоянов . Тази изложба, продължаваща до 12.05.2024 г., разглежда архив от Агенция "Митници", Дирекция "Борба с наркотрафика", от периода между 1975 и 1985 г. В изкуството на Никола..

обновено на 26.04.24 в 10:48

Надежда Радулова с книга за литературния палимпсест

Книгата на Надежда Радулова "Палимпсести в литературния модернизъм. Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева" беше представена снощи в зала 1 на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя излиза с 20-годишно забавяне, но както сподели проф. Миглена Николчина, текстът не е загубил от силата си. Изданието беше представено от Васил..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

"Бандата на Банши" търси рецепта за магия в късометражен филм

Магията е заложена вътре в нас, благодарение на приказките и историите, с които изучаваме света като деца. Всеки път, когато се впуснем в подобно приключение, ние развиваме въображението си. Така разширяваме себе си и се чувстваме изпълнени и вдъхновени. На този принцип Ангел Георгиев създава късометражната комедия, съчетана с вълшебства, "Бандата..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Поезията на Каръл Ан Дъфи в първо издание на български език

На 26 април от 18.30 часа в новото пространство за събития "Светофар" в София ще се състои премиерата на поетичната книга "Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. За поезията на британската поетеса, поет лауреат на Обединеното кралство (2009-2019 г.), ще говорят издателят и преводач на книгата Калоян Игнатовски , Надежда Радулова и Мария П. Василева...

публикувано на 26.04.24 в 07:50