Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велев:

“Жълт картон“ от САЩ: Корупцията в България е проблем не само за нас

Снимка: БГНЕС

В сряда САЩ наложиха за първи път санкции на български граждани по глобалния американски закон “Магнитски“. Той беше приет пред декември 2017 г. като противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията.

“Нарушаването на човешки права и корупцията рушат ценностите, които формират основата на стабилни, сигурни и функциониращи общества. Оказват разрушително въздействие върху хората, отслабват демократичните институции, влошават върховенството на закона и подкопават икономическите пазари.

САЩ се стремят да наложат осезаеми и значителни последици за тези, които извършват сериозни нарушения на човешките права или участват в корупция, както и да защитят финансовата система на САЩ от злоупотреби от същите тези лица“ – това се посочва на страницата на Американското финансово министерство.

Какъв сигнал ни дават тези санкции?

Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Борис Велев:

“Разчитам за тези санкции, не само мнението на едни партньор на България, че нивата на корупция у нас са достигнали до нетърпими измерения. Но и обстоятелството, че корупцията в България очевидно се превръща в заплаха и за нашите евроатлантически партньори.

Защото законът “Магнитски“, на първо място, пази американският интерес. На първо място, пази САЩ от това в тяхната финансова система да не се вливат пари с неясен произход. Пари от корупция и пари, с които могат да се финансират дейности, които противоречат на интересите на САЩ.

За мен този акт на правителството на САЩ е много ясен “жълт картон“ за управлението в България.

Корупцията е едно доста общо понятие, една обща формулировка. Ако започнем от етимологията на тази дума и нейната семантика, тя означава – “развала“.

Под корупция се има предвид, не само даването на пари за мотивиране на определена дейност, но също така и търговията с влияние.

Възможността да бъде повлияно решение на един отговорен държавен служител на цял държавен орган в определена посока.

Тава действително е първият случай, в който се налагат санкции, но не е първият случай, в който американската страна ни показва “жълтия картон“ по отношение на вътрешната ни политика, подкрепяща корупцията.

Искам да припомня още – през 2002 г. един съветник на британския президент Джордж Буш - младши, при посещение в България, изказа становище, че в страната ни се усеща много силна корупция във всички сфери на властта – изпълнителна, законодателна и най-вече съдебна. Това беше г-н Брус Джаксън.

Изненадан съм, че в тези дни, във връзка със скандала покрай закона “Магнитски“, журналистите не се сетиха за този случай.

Защото тогава реакцията на българската страна, и най-вече на българската прокуратура, беше потресаваща.

Близки прокурори до тогавашния главен прокурор Никола Борисов, неслучайно не казвам Филчев, защото фамилното име на Филчев е Борисов, очевидно той бяга от него. Един от най-приближените прокурори до Филчев тогава заяви – “Кой си ти, г-н Джак Бруксън“.

Друг много близък до главния прокурор заяви – “Кой си ти, миризливо влечуго, вонящ мушморок“.

Това беше тогавашната терминология и тогавашното отношение на българската прокуратура, а и на българската държава към “жълтия картон“ на правителството на САЩ. Сега ситуацията е коренно различна."

Доколко допустима е тази намеса от страна на САЩ?

"Вътрешнополитическите отношения в България вече са проблем не само за нашето общество. Те са заплаха за реда изобщо, в семейството, в който ние се числим от 2007 г.

Корупцията в България, възможността за политическо и всякакво друго влияние именно чрез корупцията, са заплаха включително и за нашите партньори."

Неслучайно най-силният от тях – САЩ, ни показва “жълт картон“.

"В днешната ситуация няма нито едни глас, който да упреква САЩ в прекомерна намеса във вътрешните ни дела.

Реакцията на институциите в момента е защитна, всички са подвили опашки пред голямата мощ на нашия евроатлантически съюзник. И гледат да се спасят поединично. Това е, което разчитам в реакцията на официалните държавни институции, а и в тази на политическите партии."


Прокуратурата заяви, че ще предприеме действие спрямо санкционираните от САЩ лица

"Тя дори заяви, че е предприела. Заяви, че за четири от шестимата, които се визират в мерките, е предприела съответните действия.

Искам да напомня обаче, че прокуратурата и до ден-днешен многократно е проверявала г-н Пеевски и никога не установи каквото и да е нарушение, свързано с неговия бизнес.

Не вярвам, че и този път прокуратурата ще бъде в състояние да установи такива. С оглед на информацията, с която разполагаме, и за подозренията, които съществуват за влияние на г-н Пеевски върху цялата съдебна власт у нас.

ОТ САЩ нямат повече информация от нас, ние най-добре си знаем “кирливите ризи“, просто тук няма воля те да бъдат изпрани.

Това, което ме притеснява, е, че отново атаката е срещу определени лица. Никой не обръща внимание на това – защо е възможно такива лица да се издигнат до съответните високи държавни постове.

За мен големият въпрос не е сега да сменим главния прокурор или председателя на Върховния съд, за мен големият въпрос, който трябва да се постави, е – защо у нас е възможно постоянно на такива постове да се издигат лица, които не се ползват с обществено доверие?!"

Чуйте адв. Борис Велев в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кюстендил - Панагия

В Кюстендил започна празникът Панагия

Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба. По този повод общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира днес ритуално замесване на Богородичен хляб. Събитието е част от културния форум "Панагия", който ще се състои  утре. Обредните..

публикувано на 14.08.24 в 12:25

От Мариупол до Одеса: Героизъм и преподаване по време на война

В ефира на предаването "Нашият ден“ актрисата Горица Радева и историкът Александър Середа споделят своите лични преживявания и впечатления от живота в Украйна по време на войната, представяйки различни аспекти от живота и предизвикателствата, с които се сблъскват. Горица Радева разказва как събитията в Мариупол я шокират и вдъхновяват..

обновено на 14.08.24 в 11:13

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност – разговор в "Нашият ден" с Троян Михайлов , куиър младеж и студент по социология, след промените в Закона за предучилищното и училищното образование срещу "джендър пропагандата". Да си куиър, по думите на Троян, е политическа позиция и отстояване на една антинормативност ...

публикувано на 14.08.24 в 09:51

Олимпийските игри в Париж – между величието и противоречието

Олимпийските игри, които са своеобразен празник на мира, разбирателството и човешкия дух, се превърнаха в арена на крайни емоции и остър сблъсък между истина и пропаганда. Въпреки всичко в Париж тази година възтържествуваха спортните и културни постижения на епохата. За спорта, олимпийските игри , скандалите, философията и културата ни на..

публикувано на 13.08.24 в 13:05
Имане Хелиф (вдясно) и плачещата й съперничка Анджела Карини

Пол, спорт и етика, или как да направим така, че да не изключваме никого?

В "Часът на етиката", рубрика на предаването "Време за наука" беше обсъден скандалът, който избухна на Олимпийските игри, когато алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю Тин бяха допуснати до участие в турнира за жени, въпреки че преди това бяха отстранени от Световната боксова асоциация след хормонален тест. Темата е..

обновено на 13.08.24 в 12:45