Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международен форум, посветен на правната помощ

| обновено на 04.06.21 в 13:58
Снимка: личен архив на Анелия Торошанова

Гарантирането на равен достъп на лицата до правосъдие чрез осигуряване и предоставяне на ефективна правна помощ е една от мисиите в Стратегията на Националното бюро за правна помощ (НБПП). Следователно не би било възможно да има равен достъп до правосъдие без осигуряването на ефективна правна помощ и обратното.

Общите правила на правната помощ при граждански и търговски дела основно са регламентирани в Директива 2003/8/ЕО — подобряване на достъпа до правосъдие при презгранични спорове чрез установяването на минимални общи правила за правната помощ. Тя е свързана със защитата на заложените основни права в Хартата, като има за цел:

· подобряване на достъпа до правосъдие при презгранични граждански дела;

· установяване на общи за ЕС правила за правната помощ;

· гарантиране, че хората, които не могат да си позволят правна помощ, ще получат достъп до нея;

· насърчаване на сътрудничеството в областта на правната помощ между държавите от ЕС.

Юридическото предаване на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида" се излъчва от с. Енина, Казънлъшко, където се провежда Международният форум, посветен на правната помощ и на трансграничната правна помощ, организиран от Асоциацията за жените адвокати и Националното бюро за правна помощ.

Наталия Илиева, председател на Националното бюра за правна помощ, дава разяснения за Нормативната уредба на правната помощ в България:

"Националното бюра за правна помощ е държавен орган, който управлява бюджета на Р. България, свързан с предоставянето на правна помощ и достъпа до правосъдие. Най-общо казано, лицата, които имат право да получат правна помощ, финансирана от държавата, са социално слаби граждани и лица от уязвими групи. Правната помощ се допуска за консултация, с оглед постигане на споразумение, и изготвяне на документи за завеждане на дело, представителство пред органите от Закона за правната помощ (органите на досъдебното производство, съдилищата), представителство при задържане по Закона за МВР, широк кръг от лица и от правна помощ. Същественото е, че всички желаещи да се обърнат към Националното бюра за правна помощ, могат да го направят лично чрез попълване на заявления. 

Функционира и Национален телефон за правна помощ 0700 18 250 от 9 до 17 ч. двама адвокати дават консултации на граждани по телефона."

Адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, организатор на Международния форум, с друг важен акцент в дискусията за трансгранична правна помощ:

"Представителство от адвокат, или предоставяне на правни съвети безплатно за лицето, или със значително намалени разходи за него, при предвидени в закона хипотези, или при липса на средства на лицето при участие в производство пред държавни органи и съд.

Правната помощ се допуска за лица, които:

Имат право да получат правна помощ по реда на Закона за правната помощ (ЗПП) и процесуалните закони (ГПК, АПК и НПК - чрез назначен техен служебен защитник;

Законът изисква да им бъде назначен особен представител по реда на процесуалните закони, за процесуално представителство пред съда, в предвидените от закона хипотези."

В звуковия файл можете да чуете интервю с Наталия Илиева и с адв. Елка Пороминска, която обяснява и основните видове правна помощ.

Във форума участват представители на адвокатските колегии в Милано, Рим и град Бусто Арсицио – Италия, а също и представители на жените юристи в Италия. На форума присъстват и представители на адвокатските колегии от цялата страна.

В звуковия файл можете да чуете разговор с Даниела Капело и адв. Мария Ганчева по темата за особеностите на правната уредба и практическото приложение на безплатната правна помощ в Италия. Както и темата за приложението на директивата 2003-8 на ЕС.

Даниела Капело е секретар и член на УС на Асоциацията на жените-юристи в Италия, секция Милано и член на Адвокатска колегия гр. Милано, Италия. Адв. Мария Ганчева е член на Асоциация на жените-юристи, Италия, и член на Адвокатска колегия Милано, Италия.

Чуйте повече в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53