Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 31 май - 6 юни

| обновено на 08.06.21 в 11:09
Снимка: pixabay

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 6 юни.

В Семейно радио в събота беше представен аудиопроектът „Разкажи ми“, който помага на деца с нарушено зрение и други проблеми с четенето и ги запознава с избрани произведения от най-доброто от българската детска книга, включително и с някои съвсем нови заглавия незастъпени в учебната програма.

В понеделник в предаването Нашия ден главен герой беше Юлия Йорданова – по-известна като Керана, финалистка в музикалния формат „Гласът на България“за 2020-та година, артистка в Пловдивската опера и основател, вокал и текстиписец на групата „Керана и космонавтите“. В предаването Керана обяви плановете на групата да издадат дебютния си албум, и подчерта колко е важно да следваш мечтите си.

Преводачката Надя Попова спечели Международната руска литературна награда „Словес связующая нить” за най-добър художествен превод за 2020 г. за избрани нейни преводи от съвременни руски поети на български език. В разговора й със Силвия Чолева в „Артефир“ в сряда стана дума не само за наградата, за нужните умения за достоверен художествен превод на поезия, но и за предстоящ сборник, събиращ 29 руски поети – от Сребърния век на руската литература до днес.

Със сборника „Разказ в десет изречения“ бургаската фондация „Шанс за природата и децата на България“ отбелязва десетгодишния си юбилей. Фондацията си поставя задачата да подпомага развитието на талантливи деца и младежи между 6 и 20 години. В сборника участват текстове на талантливи млади българи, живеещи по цял свят, и взели участие в седмия литературен конкурс, организиран от фондацията

Младежкият джаз фест София има за цел да предостави сцена, на която млади музиканти да представят свои проекти, да обогатят познанията, уменията и творческите си хоризонти, както и да предложи условия за създаване на нови творчески контакти и партньорства. Тази година той ще се проведе за трети път между 21 и 26 юни.

Голяма съвместна изложба, посветена на творчеството и живота на художника Константин Гърнев, представят Националната художествена галерия и галерия Виктория. Към експозицията има и каталог, а тя може да бъде разгледана до 25-07-2021.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Симеон Владов с нова песен от проекта „Пеещи артисти“

"Рядък екземпляр" се нарича новата песен в изпълнение на Симеон Владов, чиято премиера е на 29 септември. Тя е 13-а поред от проекта на продуцента Игор Марковски „Пеещи артисти“. Година след появата на "Българският тъпан" по текст на Георги Константинов и музика и аранжимент на Красимир Гюлмезов, харизматичен актьор и златен глас от дублажа, Симеон..

публикувано на 28.09.21 в 17:08

Камелия Кондова е носител на Националната награда "Изворът на Белоногата" 2021

Камелия Кондова е носител на Националната награда "Изворът на Белоногата" за 2021 г. Това съобщиха от Община Харманли, организатор на традиционните Национални литературни празници. Журито на 22-рото издание на “Изворът на Белоногата” Харманли 2021 присъди престижното отличие за цялостно творчество и принос в българската литература “Изворът..

публикувано на 28.09.21 в 14:00
Петър Денчев

Нов роман на режисьора Петър Денчев

Една старица, подгонена от своя страх към смъртта, внезапно оживява в тялото на млада жена. И разгръща пред себе си шеметна политическа кариера, водеща до упадък на цялото общество. Моралните и нравствени избори не затрудняват героинята на този роман, защото тя е обладана от желанието си да надхитри смъртта. Има ли това отношение към нашето собствено..

публикувано на 28.09.21 в 12:45

Георги Господинов е номиниран за италианската литературна награда „Стрега“

Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия „Премио Стрега Еуропео“, съобщават от издателство Жанет 45. Романът му „Времеубежище“ е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на..

публикувано на 28.09.21 в 10:27

Културата на бързи обороти – 19-26 септември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 19-26 септември. Това са някои от акцентите в предаването от 26 септември: В събота в предаването „Литературата. Начин на употреба“ тема стана литературата на най-младите – между бунта и иронията. Писателката Здравка Евтимова,..

публикувано на 28.09.21 в 09:35