Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не спорете с тези, които смятат, че Земята е плоска

Лилия Драгоева и Михайлина Павлова в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

В навечерието на София Прайд Организационният комитет се обърна с призив към институциите и политическите партии. В него се казва: „Организационният комитет остро осъжда серията правонарушения, включително евентуални престъпления, извършени през последните три седмици и насочени срещу ЛГБТИ общността и срещу събития, част от културната програма на прайда.

Това обаче е крайно недостатъчно, за да получи обществото ни еднозначен сигнал, че насилието, заплахите, вандализмът и разпространяването на фалшива информация, целяща всяване на омраза към определена група хора, са не само незаконни, но и човешки неприемливи действия./…/“

В „Мрежата“ разговаряме за всичко това, както и за проекта „Не просто думи“, в рамките на който бе организирано първото обучение на журналисти, които се сблъскват с езика на омразата, с изпълнителния директор на Bilitis Foundation Лилия Драгоева и с журналиста и член на УС на АЕЖ – България Иван Радев.

По време на това обучение екип от журналисти и експерти в областта на правото и психологията представиха пътеводителя за журналисти „Не просто думи“.

Защо проектът „Не просто думи“ е важен?

Лилия Драгоева: „Не просто думи“ е проект, който бяхме замислили отдавна. И сме много щастливи, че го реализирахме в точно този партньорски екип – фондация „ГЛАС“ ОЕБ „Шалом“ и АЕЖ – България. Защо ни е важен? Защото думите като че ли имат все по-голяма тежест, а ЛГБТИ хората и хората от еврейската общност продължават да бъдат обект на най-разнообразни фалшификации, измислици, като сме обвинявани и за какви ли не беди… За нас е важно да работим с журналистите, с медиите и с тези от вас, които транслирате думи и послания, през които ние можем да достигнем до обществото, да казваме истината и да изпращаме позитивни послания.

Има сили, които искат да ни върнат назад като цивилизационно развитие и това е нещо, което ние не трябва да допускаме. Подобни атаки, при това организирани, се случват не само към хората от ЛГБТИ обществото, а и към всички останали общности в България – към ромската общност, към хора с увреждания, към хора с ментални проблеми, към жените, към евреите и мюсюлманите, към арменците, бежанците, към всяка една група, която по някакъв начин не принадлежи към така нареченото „нормализирано мнозинство“. Има един стандарт, който е изкуствен и който е далеч от живия живот, такава е всъщност и употребата на думи, дискриминиращи всички, които не принадлежим към този измислен стандарт. Това е изключително опасно.

Имаме отговорността езикът на омразата да не шества."

Иван Радев: „Ние, журналистите, на първо място, трябва да си дадем сметка какво е „език на омразата“, къде са границите на свободата на изразяване, отвъд кои от тях вече говорим за недопустимо изразяване и второ – да си дадем сметка за собствените ни предварителни възгледи, за собствените ни стереотипи, на онова, което ние си носим като хора и да се научим как да го отделяме от нашето професионално отношение, тъй като, когато сме журналисти, ние трябва да бъдем на първо място професионалисти и да умеем ние самите да не използваме език на омразата, но да умеем да ограничаваме и да посочваме, когато някой от нашите събеседници използва такава враждебна реч и да посочваме на аудиторията, че това е език на омразата и че той няма място в ефира, защото това не е мнение, това не е свобода на изразяване, а това са думи, които накърняват достойнството на други хора и които могат да бъдат опасни за други хора, тъй като езикът на омразата е нещото, с което започват всички ужасяващи престъпления срещу човечеството."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53