Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не спорете с тези, които смятат, че Земята е плоска

Лилия Драгоева и Михайлина Павлова в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

В навечерието на София Прайд Организационният комитет се обърна с призив към институциите и политическите партии. В него се казва: „Организационният комитет остро осъжда серията правонарушения, включително евентуални престъпления, извършени през последните три седмици и насочени срещу ЛГБТИ общността и срещу събития, част от културната програма на прайда.

Това обаче е крайно недостатъчно, за да получи обществото ни еднозначен сигнал, че насилието, заплахите, вандализмът и разпространяването на фалшива информация, целяща всяване на омраза към определена група хора, са не само незаконни, но и човешки неприемливи действия./…/“

В „Мрежата“ разговаряме за всичко това, както и за проекта „Не просто думи“, в рамките на който бе организирано първото обучение на журналисти, които се сблъскват с езика на омразата, с изпълнителния директор на Bilitis Foundation Лилия Драгоева и с журналиста и член на УС на АЕЖ – България Иван Радев.

По време на това обучение екип от журналисти и експерти в областта на правото и психологията представиха пътеводителя за журналисти „Не просто думи“.

Защо проектът „Не просто думи“ е важен?

Лилия Драгоева: „Не просто думи“ е проект, който бяхме замислили отдавна. И сме много щастливи, че го реализирахме в точно този партньорски екип – фондация „ГЛАС“ ОЕБ „Шалом“ и АЕЖ – България. Защо ни е важен? Защото думите като че ли имат все по-голяма тежест, а ЛГБТИ хората и хората от еврейската общност продължават да бъдат обект на най-разнообразни фалшификации, измислици, като сме обвинявани и за какви ли не беди… За нас е важно да работим с журналистите, с медиите и с тези от вас, които транслирате думи и послания, през които ние можем да достигнем до обществото, да казваме истината и да изпращаме позитивни послания.

Има сили, които искат да ни върнат назад като цивилизационно развитие и това е нещо, което ние не трябва да допускаме. Подобни атаки, при това организирани, се случват не само към хората от ЛГБТИ обществото, а и към всички останали общности в България – към ромската общност, към хора с увреждания, към хора с ментални проблеми, към жените, към евреите и мюсюлманите, към арменците, бежанците, към всяка една група, която по някакъв начин не принадлежи към така нареченото „нормализирано мнозинство“. Има един стандарт, който е изкуствен и който е далеч от живия живот, такава е всъщност и употребата на думи, дискриминиращи всички, които не принадлежим към този измислен стандарт. Това е изключително опасно.

Имаме отговорността езикът на омразата да не шества."

Иван Радев: „Ние, журналистите, на първо място, трябва да си дадем сметка какво е „език на омразата“, къде са границите на свободата на изразяване, отвъд кои от тях вече говорим за недопустимо изразяване и второ – да си дадем сметка за собствените ни предварителни възгледи, за собствените ни стереотипи, на онова, което ние си носим като хора и да се научим как да го отделяме от нашето професионално отношение, тъй като, когато сме журналисти, ние трябва да бъдем на първо място професионалисти и да умеем ние самите да не използваме език на омразата, но да умеем да ограничаваме и да посочваме, когато някой от нашите събеседници използва такава враждебна реч и да посочваме на аудиторията, че това е език на омразата и че той няма място в ефира, защото това не е мнение, това не е свобода на изразяване, а това са думи, които накърняват достойнството на други хора и които могат да бъдат опасни за други хора, тъй като езикът на омразата е нещото, с което започват всички ужасяващи престъпления срещу човечеството."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов. България чества 113 години независимост Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев. Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на..

публикувано на 22.09.21 в 11:16

Силвия Недкова: Независимостта идва, когато спре зависимостта от предразсъдъците

В състояние ли сме да обявим културна независимост на България и какво точно означава това? България чества 113 години независимост Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Недкова. “Днес е един от най-красивите празници на България. Темата е изключително важна, защото според мен все още не сме си дали сметка какво..

публикувано на 22.09.21 в 11:02

Доц. Алексей Пампоров: Да бъдем свободни за нещо, а не от нещо

В деня на  Независимостта на България, 113 г по-късно, си задаваме въпроса доколко независимостта е общочовешка ценност, която има различни измерения. Има ли свобода и независимост днес? България чества 113 години независимост Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Алексей Пампоров от БАН. “Несъмнено днес сме много по-свободни,..

публикувано на 22.09.21 в 10:02

България чества 113 години независимост

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“. Отхвърлянето на..

публикувано на 22.09.21 в 08:38

Защо някои родители избират домашното образование

Домашното образование е факт в България от близо 20 г., когато е основана и Асоциацията за домашно образование. Изборът правят родителите, които държат на образованието, но не са съгласни с училищния модел. Кои са програмите, по които учат децата, и какво представлява процесът на домашно образование? Темата коментира в “Нашият ден“..

публикувано на 21.09.21 в 11:14