Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Професията "психолог" – необходимост или екзотика

Снимка: Pixabay

Въпреки че в последните години има големи промени във възприемането на професията на психолога, все още доста хора смятат посещението при такъв специалист за нещо срамно, за сигнал за сериозен провал. Такива хора с лекота биха споделили, че имат проблем с жлъчката, например, но в никакъв случай – че са отишли на психолог. 

Наскоро психоложка в училище в малко българско градче сподели, че никой не стъпва в кабинета ѝ – нито родители, нито деца. Даже децата казвали: „Да не съм луд, че да идвам при Вас“. За такова отношение имат принос и някои учители, които често използват фигурата на психолога като плашило и не си дават сметка колко вреден за децата е този техен подход. 

Но не са само някои учители – широки слоеве от обществото живеят в една предпсихологическа култура, където светът на психичното не съществува или поне не ги засяга. Разбира се, паралелно с тази култура съществува и един друг, по-тънък тренд – той включва млади хора, които спазват хранителни режими, пазаруват само в хартиени торби и си разменят контакти на психолозите си със същата лекота, с която си дават и телефоните на козметика и маникюриста.Такива пък хора не смеят дори да си планират ваканцията без консултация с доверения си личен психолог. 

Пандемията до някаква степен понамести тези крайно полюсни представи за психолога и областта на психичното – стана по-ясно отпреди, че всички носим души и че това понякога боли, но и че не бива да се подиграваме със собствената си уязвимост на човешки същества, като я поставяме в един семантичен ред с маникюра, фитнеса и епилацията. 

Петя Глътникова е психолог в Гимназията за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора, един от участниците в кампанията на омбудсмана за психологически консултации на деца. Тя апелира към родители и деца да не се притесняват и да търсят помощ, когато е необходимо, но преди това акцентира върху важните лишения, които преживяха децата ни по време на пандемията и разказа за мерките, които се предприемат в училището и града ѝ за тяхното компенсиране.

Чуйте повече в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Графа: Да се вслушваме повече в другия

Честитим на патерици рождения ден на Влади Ампов – Графа и му желаем здраве. Днес e вторият му концерт в София, на който ще може да се чуе програмата от лятното му турне. Мястото е Sofia Summer Fest . Концертът започва точно в 20.00 часа. Влади Ампов – Графа разказва в “Нашият ден“ за концерта и лятното си турне. “Турнето ми..

публикувано на 23.07.21 в 10:00
Мими Виткова

Мими Виткова: Възможно е скоро да влезем в четвъртата Covid вълна

Може би много скоро ще навлезем и в четвъртата вълна на епидемията от Covid-19, казва в “Нашият ден“ бившият здравен министър д-р Мими Виткова . “Мерките относно организацията на ваксинацията се затягат в почти всички европейски страни. В Гърция е видно, че ако не напредне във ваксинацията на местното население туристическият сезон може да..

публикувано на 23.07.21 в 09:59

Лили Маринкова: Коефициентът на интелигентност в НС е с няколко стъпала нагоре

С тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание на 21 юли, сряда. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. След това прозвучаха и различните послания от парламентарно представените групи. Днес НС изслушва Бойко Рашков и Янаки Стоилов по предложение на “Изправи се БГ! Ние..

публикувано на 23.07.21 в 09:58

Откриват Олимпиадата в Токио

Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден в 14.00 часа българско време с церемонията по Откриването. Япония е домакин на лятна Олимпиада за втори път в историята си след 1964-а година. Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията..

публикувано на 23.07.21 в 08:35

Лица и фигури в скалите на Кюстендилско през фотообектива на Румен Зиновиев

Страстта на Румен Зиновиев са скалните мегалити и древни светилища. Преди осем години поставя началото на своите пътешествия в България. Откритията са много и могат да бъдат видени във фотоалбума “Скални спомени“, който той издава през 2020 г. Снимките в албума са в резултат от “емоционално-интуитивна дейност, свързана с много работа по..

публикувано на 22.07.21 в 10:26