Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Един художник в дивото

4
Снимка: личен архив

Крум Балджийски, по известен като KROM BAGELSKY, е роден в Ихтиман. Завършил е „Дърворезба“ в НГПИ „Тревненска школа“ и „Скулптура“ във ВТУ, живее повече от 10 години в Лондон. Последната година и половина прекарва изолацията заради Covid-19 в България. Това му дава възможност да работи по няколко проекта.

Първият – „Пръстени на времето“ – представлява действително отвиване на 45-метров фабричен комин от бетон (400 квадратни метра), спонсориран е от собственика на фабриката, Владимир Лафчийски, и се състои от 5 пръстена, представящи визуална историческа интерпретация на културният прогрес на народите, живели през вековете по нашите земи. 

Първият – „Палеолит“ – е вече готов и за него е следвал съветите на палеонтолозите, работещи в пещерата Бачо Киро, и е много благодарен на катерачите Венци Панев и Антон Дамянов, които са го научили да се катери с въжета. 

В момента работи по втория – „Култура Варна“, а до края на 2022 година се очаква и останалите три – „Траки“, “Средновековие“ и „Възраждане“ – да бъдат завършени.

Другият проект, по който работи, се нарича „Стенописи в дивото“, а локациите са различни – запуснати сгради и градски райони, които, заедно с художници от различни държави, дошли тук по негова покана, обживява и превръща в „галерия на открито“, за да могат повече хора да имат досег до стойностно изкуство. Амбицията на Крум Багелски е този проект да излезе извън границите на България и да се случва в различни европейски градове.

Повече за проектите, трудното начало като творец в Лондон, египетския му учител Назир Тамбули и лондонската ъндърграунд сцена, чуйте в звуковия файл.

Снимки – Крум Багелски, личен архив, ФБ профил  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отвъд карамела на залеза" – психологически роман

Психологическият роман "Отвъд карамела на залеза" на авторката Цветелина Жулева разказва сюжета с много експлозивна емоция, но и зряла осъзнатост, мъдрост, платена с наивност и обич, заплатена с болка, калейдоскоп от човешки сривове и възкръсвания в колелото на историята. Има и памет, спомен, разбиране за силата на човешкото начало, онази непримиримост..

публикувано на 26.09.22 в 16:40

Изложбата "Арт Перник" с кауза

Изложбата "Арт Перник" събира значими художници от страната, пернишки творци и деца. Експозицията ще бъде открита на 27 септември в 18 часа в двора на Минния музей в Перник . Там, където Галерията, превърната в музей на минното дело, организаторите решават да срещнат историята, изкуството и кауза, която е свързана с построяване на паметник на..

публикувано на 26.09.22 в 14:58

Явор Цанев в софийската галерия "Стубел"

Галерия "Стубел" започва новия си сезон с изложба на малко познат на софийската публика художник Явор Цанев (това е първата негова изложба в София). Всъщност той е софиянец, завършил е Художествена академия при проф. Петър Чуклев, след което се премества във Варна, където живее и твори.  Изложбата носи краткото заглавие "Живопис" и представя само..

публикувано на 26.09.22 в 12:35

Усещане за кино: "Златна роза" с 40-о издание във Варна

Червен килим, отбрана селекция от 14 пълнометражни и 5 късометражни филма, желание за споделеност, приобщаване към една общност, влюбена в българското кино, и очакване за много и различни емоции, предадени през езика на седмото изкуство – това обещава юбилейното 40-о издание на "Златна роза". Фестивалът на българския игрален филм започна и ще продължи..

публикувано на 26.09.22 в 10:00

Излезе събрана поезията на Марин Бодаков

Книгата "Галерията на сърцето" събира поезията на Марин Бодаков в представителен том. Оформлението е на художника Кирил Златков.  Преди година поетът навърши 50 години, но отказа да публикува юбилейна стихосбирка. Сега вероятно вижда отгоре книгата, събрала издадените му досега, както и най-нови, а също и ранни непубликувани стихотворения. Така..

публикувано на 24.09.22 в 09:24