Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Един художник в дивото

4
Снимка: личен архив

Крум Балджийски, по известен като KROM BAGELSKY, е роден в Ихтиман. Завършил е „Дърворезба“ в НГПИ „Тревненска школа“ и „Скулптура“ във ВТУ, живее повече от 10 години в Лондон. Последната година и половина прекарва изолацията заради Covid-19 в България. Това му дава възможност да работи по няколко проекта.

Първият – „Пръстени на времето“ – представлява действително отвиване на 45-метров фабричен комин от бетон (400 квадратни метра), спонсориран е от собственика на фабриката, Владимир Лафчийски, и се състои от 5 пръстена, представящи визуална историческа интерпретация на културният прогрес на народите, живели през вековете по нашите земи. 

Първият – „Палеолит“ – е вече готов и за него е следвал съветите на палеонтолозите, работещи в пещерата Бачо Киро, и е много благодарен на катерачите Венци Панев и Антон Дамянов, които са го научили да се катери с въжета. 

В момента работи по втория – „Култура Варна“, а до края на 2022 година се очаква и останалите три – „Траки“, “Средновековие“ и „Възраждане“ – да бъдат завършени.

Другият проект, по който работи, се нарича „Стенописи в дивото“, а локациите са различни – запуснати сгради и градски райони, които, заедно с художници от различни държави, дошли тук по негова покана, обживява и превръща в „галерия на открито“, за да могат повече хора да имат досег до стойностно изкуство. Амбицията на Крум Багелски е този проект да излезе извън границите на България и да се случва в различни европейски градове.

Повече за проектите, трудното начало като творец в Лондон, египетския му учител Назир Тамбули и лондонската ъндърграунд сцена, чуйте в звуковия файл.

Снимки – Крум Багелски, личен архив, ФБ профил  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01