Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Детският хор на БНР спечели „Златна звезда“ за най-добър хоров албум

Детският радиохор с диригент Венеция Караманова
Снимка: БНР

Албумът “Венец от рози и сакура“ на Детския радиохор на БНР заслужено получи наградата „Златна звезда“ за най-добър хоров албум. „Венец от рози и сакура“ беше оценен на престижния конкурс „Music & Stars Award“.

Той е издаден през 2019 г. и се разпространява с благотворителна цел от Сдружение “Ангелогласно детство“ и от Асоциацията на завършилите Токайския университет. Посвещава се на тройния юбилей на българо-японските отношения - 110 г. от двустранните контакти, 80 години от установяване на дипломатически отношения и 60 години от тяхното възстановяване.

Детският радиохор, Венеция Караманова

Темата коментира в “Нашият ден“ главният диригент на състава Венеция Караманова:

“Тази година е щастлива за нас, защото, за разлика от предишното десетилетие, когато нямахме въобще издадени албуми, сега с Българското национално радио успяхме да издадем три албума.

Единият е този – „Венец от рози и сакура“, включен в Дните на японската култура. Още един благотворителен албум – “Люлчини песни“ за Фондация “Искам бебе“, и нашият юбилеен албум – „60 години Детски хор на Българското национално радио“, който тази година БНР издаде.

Относно този албум, който спечели наградата „Music & Stars Award“, наистина сме много радостни, защото е оценено от едно много авторитетно международно жури от 124 души.

В нашия албум ние сме сложили японски и български песни. Дизайнът на обложката на албума спечели “Сребърна звезда“ и тя е на Александра Еврова, която е още студентка в Нов български университет. И тази награда е огромно постижение за нея.

Остана малко повече от седмица до нашия толкова чакан юбилеен концерт – жадуван и от нас изпълнителите, и от любителите на хоровата музика.

На 30 юни от 19.00 часа в Зала 1 на НДК децата от Детския радиохор, заедно със Софийски солисти и с оперната прима Ина Кънчева, която е започнала срещата си с голямото изкуство в Детския радиохор, ще зарадваме нашите почитатели и ще отчетем шест десетилетия."

Чуйте Венеция Караманова в звуковия файл.


Снимки: БНР, youtube.com

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Графа: Да се вслушваме повече в другия

Честитим на патерици рождения ден на Влади Ампов – Графа и му желаем здраве. Днес e вторият му концерт в София, на който ще може да се чуе програмата от лятното му турне. Мястото е Sofia Summer Fest . Концертът започва точно в 20.00 часа. Влади Ампов – Графа разказва в “Нашият ден“ за концерта и лятното си турне. “Турнето ми..

публикувано на 23.07.21 в 10:00
Мими Виткова

Мими Виткова: Възможно е скоро да влезем в четвъртата Covid вълна

Може би много скоро ще навлезем и в четвъртата вълна на епидемията от Covid-19, казва в “Нашият ден“ бившият здравен министър д-р Мими Виткова . “Мерките относно организацията на ваксинацията се затягат в почти всички европейски страни. В Гърция е видно, че ако не напредне във ваксинацията на местното население туристическият сезон може да..

публикувано на 23.07.21 в 09:59

Лили Маринкова: Коефициентът на интелигентност в НС е с няколко стъпала нагоре

С тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание на 21 юли, сряда. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. След това прозвучаха и различните послания от парламентарно представените групи. Днес НС изслушва Бойко Рашков и Янаки Стоилов по предложение на “Изправи се БГ! Ние..

публикувано на 23.07.21 в 09:58

Откриват Олимпиадата в Токио

Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден в 14.00 часа българско време с церемонията по Откриването. Япония е домакин на лятна Олимпиада за втори път в историята си след 1964-а година. Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията..

публикувано на 23.07.21 в 08:35

Лица и фигури в скалите на Кюстендилско през фотообектива на Румен Зиновиев

Страстта на Румен Зиновиев са скалните мегалити и древни светилища. Преди осем години поставя началото на своите пътешествия в България. Откритията са много и могат да бъдат видени във фотоалбума “Скални спомени“, който той издава през 2020 г. Снимките в албума са в резултат от “емоционално-интуитивна дейност, свързана с много работа по..

публикувано на 22.07.21 в 10:26