Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Експерт от опит – професия и мисия

Снимка: pixabay

Експерт от опит – една необичайна професия, която не се радва на особена популярност, от една страна, защото е относително нова – по-малко от десет години са минали откакто е станала част от Националната класификация на длъжностите и професиите, а от друга – защото е доста трудна. 

Трудна е по няколко причини, трудностите са на всички нива – като се започне от нивото на обществено развитие, мине се през конкретното работно място на експерта от опит и се стигне до самия него. Трудно е, но пък от друга страна, в основата на концепцията за тази професия е една напълно естествена човешка склонност – или даже потребност – на хората, минали успешно през някакво изпитание, да преведат други, които в момента минават през него. 

Валентина Христакева е директор на фондация „Глобална инициатива в психиатрията“, с чиито усилия става въвеждането на тази професия в България. Тя разказва повече в "Нашият ден". 

Симеон Дамянов е един истински експерт от опит, привлечен на работа в комплекс за психично-здравни услуги. Чуйте какво сподели за тази професия в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хани Таук

Хани Таук – един ливанец, който обича България

Хани Таук е от Ливан, роден е в Башари – р од e н град и на световноизвестния писател Халил Джубран. Историята на Хани Таук е наистина интересна – завършва архитектура в Ливан и няколко месеца работи по специалността си, но разбира, че сърцето му е другаде. Така подтикнат от работата си в сладкарница като студент, той заминава за Франция, където..

публикувано на 19.05.22 в 17:10

ЕС трудно би прекратила икономическата си зависимост с трети страни

Европа се намира в момент, когато особено категорично трябва да отхвърли икономическите си взаимоотношения с проблемни управления от ценностна гледна точка. И тук не става дума само за Русия, но и за Китай и други държави с проблемна или липсваща демокрация. Професорът по валутно-финансови въпроси от Икономическия институт на БАН Искра..

публикувано на 19.05.22 в 14:08
Адриан Николов

Мерките на правителството могат да задвижат инфлацията нагоре

Големият двигател на събития в момента е войната в Украйна. Това мнение изрази в "Нашият ден“ Адриан Николов от Института за пазарна икономика. " Няма как да избягаме от това, тъй като цяла Европа в момента на практика се чуди как много бързо да замести своята зависимост от руски петрол, газ и всякакви други доставки, в това число и ценни..

публикувано на 19.05.22 в 14:00

Ще има ли рискови ситуации при пътувания през летния сезон?

Все още съществува риск желанието за пътуване да бъде ограничено от появата на нов вариант на Covid-19, ескалация на напрежението в Украйна или рязко повишаване на разходите за живот. Цели държави променят туристическите си потоци. Какво трябва да имате предвид като потребители на туристически услуги през това лято? В "Нашият ден“ Богомил..

публикувано на 19.05.22 в 11:45

Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за удължаване с още 90 дни на военното положение и мобилизацията в страната. По-рано съветникът на ръководителя на президентската администрация в Киев Олексий Арестович прогнозира, че войната в Украйна едва ли ще завърши до есента. Той посочи, че военното положение в страната може да бъде..

публикувано на 19.05.22 в 11:45