Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Енциклопедия бюрократика. Епизод 5: От бащата на счетоводството до бащата на социологията

Портрет на Пачоли с негов ученик, приписван на Якопо де Барбари
Снимка: Wikipedia

Знаете ли, че наред с останалите си достижения италианският Ренесанс ни е дал и образът на модерното счетоводство?

От петстотин години ние използваме термините, похватите и средствата, описани за първи път от един бенедиктински монах на име Лука Пачоли.

Две години след като Колумб тръгва за Новия свят, през 1494 се появява неговият „Трактат за сметките и числата“ и там за първи път се появяват понятията, с които работим и днес: дебит, кредит и капитал.

Трактатът се превръща в една от най-важните математически книги на европейския Ренесанс. В нея той намира приложения на аритметиката и алгебрата в решаването на бизнес проблеми. Наред с това, полага основите на двустранното счетоводство. За този си принос Пачоли е наречен „бащата на счетоводството“, а трактатът му е признат за един от най-важните текстове в историята на капитализма.

Макс Вебер
Според друг виден изследовател на капитализма и един от бащите на социологията Макс Вебер, бюрократичното управление е гръбнакът на правовия ред и гарантира господството на закона.

Вебер дава характеристиките на чиновника: лично свободен, работи по договор, получава твърда заплата, има професионална квалификация, частен живот, отделен от служебния, разчита на кариерата и при определени изисквания и резултати се изчаква по йерархията. Той спазва професионален дълг, подобен на етическия кодекс при лекарите, юристите, юристите и т.н.

Чуйте последния епизод на „Енциклопедия бюрократика“, в който участват Стоян Ставру, автор на сайта „Предизвикай правото“, доктор по гражданско и семейно право, както и по философия, доцент в секция „Етически изследвания“ при Българската академия на науките и с Петър Петров. Той е специализирал финансов и кредитен анализ по програми на Manchester Business School и Intitute for Finansial Services London. Експерт по проблемите на ликвидността и оборотния капитал на фирмено и отраслово ниво, финансовия и кредитен анализ, разработването на целеви и срочни бизнес програми, водещ консултант по финансов анализ, главен счетоводител, финансов и изпълнителен директор на редица компании и автор на множество книги, включително „Счетоводство и финанси за нефинансови мениджъри“.

Снимки: Wikipedia
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човеколюбиво училище

Ученикът човек ли е? Въпросът е напълно безсмислен… докато не се сблъскате с претоварената с излишна информация програма на децата, не поносите препълнената с луксозни учебници раница или не попаднете на родителска среща, в която се говори за учебни предмети, изисквания, правилници, санкции, но не и за човешките същества, заради които уж е..

публикувано на 26.10.21 в 09:50

Еврика! Успешни българи: Васил Николов и усещането за общност в науката

Васил Николов е едно от онези момчета, които се връщат с медали след всяко свое участие в олимпиадите по математика и физика. Носител е на стипендия „Еврика“, запален е по точните науки и може разпалено да разказва за красотата на физиката. И когато го карам да се представи сам, Васил ми казва, че е студент в първи курс в Софийския университет и учи..

публикувано на 25.10.21 в 17:51

Българи в Тюмен

За малката българска общност в западносибирския град у нас не се знае почти нищо. Българите са се озовали там основно като строители. И днес няколко многоетажни жилищни блока са известни като „българските“. Връзката с България, българския език и традиции се пази в различна степен в семействата, повечето от които са смесени. Дори да не говорят..

публикувано на 25.10.21 в 17:03
Петър Теодосиев

Променящото се лице на българската наука

Обикновено, когато интервюират голям български учен, медиите неизменно питат „Защо решихте да се занимавате с наука в България?“ А ако се зачетете в списание „Българска наука“, ще видите разнообразните причини и мотиви на различни специалисти зад подобно решение. Може дори да ви споходи слаб оптимизъм, че в едно обозримо бъдеще въпросът „Защо..

публикувано на 25.10.21 в 14:23
Църквата „Успение Богородично“

Монахини гледат охлюви и пеят с ангелски гласове

Продължавам разказите си за Грузия, която е страна-прегръдка! Сега ще ви водя в манастир в селцето Уде, район Самцхе-Джавахети. На входа на църквата „Успение Богородично“ ни посреща послушницата Екатерина. На 29 години е, но изглежда много по-млада. В погледа ѝ свети непонятна за нас отдаденост. Сградата е разрушавана и достроявана, но основите ѝ са..

публикувано на 25.10.21 в 09:33