Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нотариус Камен Каменов:

Ипотека на недвижим имот – какво трябва да знаете

| обновено на 02.07.21 в 14:03
Снимка: Кирчо Стоичков

Нотариус Камен Каменов разяснява понятието “Ипотека на недвижим имот“ в предаването “Законът и Темида“.

С ипотеката още от класическото римско право се обезпечава едно вземане. Кредиторът, който отпуска сумата по нашето право, обезпечава това свое вземане с ипотека върху недвижим имот.

Ипотеката се учредява чрез вписване в Имотния регистър, когато се извършва въз основа на договора или закона.

Ипотеките по принцип са два вида: договорна ипотека във формата на нотариален акт или законна ипотека, която се учредява в полза на отчуждителя на недвижимия имот.

Ипотеката е институт в правото с изключително приложение при сделките с недвижими имоти. Тя е призната от закона възможност на кредитора, в чиято полза е учредена, да изнесе на публична продан ипотекирания недвижим имот, за да обезпечи своето вземане към длъжника. Ипотеката е предпочитано средство за обезпечение на дългове, защото ипотекираният имот не се владее и ползва от кредитора, а остава във владението на длъжника. 

Ипотеката също представлява сигурна ,,гаранция“ за кредитора, че той ще получи вземанията си. Основна характеристика на ипотеката е, че тя е противопоставима на всяко трето лице, което е придобило права върху ипотекирания имот след вписването ѝ.

Ипотеката следва имота, независимо кой е собственика му. В случай на неизпълнение на задължението на длъжника, кредиторът отново има право да иска изнасянето на публична продан на ипотекирания имот, дори и той вече да не е собственост на длъжника. Ипотекиран имот може да се продаде, но купувачът го придобива обременен с ипотеката. 

Камен Каменов и Анелия Торошанова в студиото на предаването.Повече за това кои са обектите на ипотеката и какво означава обезпечено вземане, чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свещенослужителите наследници на Светите апостоли

На 26 септември Църквата чества успението на любимия Христов ученик св. Йоан Богослов, роден във Витсаида – град, разположен на красивия бряг на Генисаpетското езеро. Св. Йоан Богослов ни остави Евангелието, три свои послания и Откровението или Апокалипсиса. В своите боговдъхновени творби св. Йоан издига преди всичко любовта – тази най-мощна стихия на..

публикувано на 26.09.21 в 09:05
Конференция

Журналистиката, която овластява гражданите

На 24 и 25 септември т.г. София бе домакин на значимо медийно събитие, което събра заедно водещи личности в световната разследваща журналистика. Под мотото „Нови хоризонти в журналистиката“ участниците в конференцията дискутираха, споделяха опита си и търсеха заедно нови пътища към това честната журналистика да се върне при хората. Дейвид МакДоналд ,..

публикувано на 26.09.21 в 08:05

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19