Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Рени Васева: Нека всеки от нас сътворява нов свят

Думите са ми важни – езикът е жива система

Снимка: личен архив

Рени Васева е българска поетеса и дългогодишен преподавател по литература. Започва да пише поезия сравнително късно.

През 2018 г. печели конкурса “Далекогледство“ на клуб “Многоточие“ за поезия и като награда е издадена първата ѝ стихосбирка “Погледи“. Следва стихосбирката “Очите на града“ също на издателство “Многоточие“. През 2019 г. издателство gabriell-e-lit осъществява като електронна книга третата ѝ стихосбирка – “Сътворения“, която излиза като печатно издание в началото на 2020 г. През октомври 2020 г. също със знака gabriell-e-lit и най-новата ѝ поетична книга “Денонощия“.

Има многобройни публикации в интернет, редовно пише за електронното списание “Нова социална поезия“. Автор е в списание “Картини с думи и багри“.

Рени Васева е главен герой в “Нашият ден“.

Очите на града излъчват свои послания – понякога радост щастие, понякога недоверие – страх. В двата диапазона – очите на града са зорки и пречупват света и през доброто и през лошото.

Очите на града не лъжат никога, но нашият поглед към тях може би е понякога лъжовен.

Корекцията идва от нашето желание да правим света по-красив. Хайде да не е по-добър, да не спекулираме с понятието добро и зло, нека да е красив. Когато един град излъчва красота, хората в него са красиви и съответно добри.

Може да се каже, че описвам София. Огромно количество време съм живяла само в София – пътувала съм, но в по-тихи кътчета. Обичам София – родена съм тук, учила съм тук, живяла, обичала, родила две деца, гледам внучета…

Спомените са навсякъде. И не само собствените преживявания. Имам предвид всяка една сграда, уличка дори непознатите и те излъчват нечии спомени. Обичам да разчитам чужди спомени.

Крачката ѝ към поезията

Завършила съм българска филология в Софийския университет и ориентирана към педагогика. Мама каза – ще станеш учителка. Станах и в интерес на истината цял живот съм интерпретирала чужди текстове, занимавала съм се с преподаване по школи, в училища, индивидуално с ученици – някак не ми остана време да надникна в собствената си глава.

Когато се пенсионирах, явно преживяването беше много емоционално и драматично, повратна точка в живота. Тогава ми се прииска да хвана моливчето и да позапиша някои неща.

На шега изпратих едно стихотворение в конкурса, обявен от издателство “Многоточие“, което спечели. Тогава започнах да пиша и да публикувам в “Многоточие“ и на други места.

Важните неща

Човек в своето ежедневие се сблъсква с толкова неща, които провокират неговите мисли и е много трудно на момента би могъл да отсее важното от маловажното.

Струва ми се, че веднъж определила едно събитие, човек или случване като маловажно след няколко дни може да се окаже много важно. И аз не съм го отчела.

Не бих могла да кажа кои са всичките важни неща – важно ми е семейството, работата, продължавам да работя с деца. Близо до сърцето си държа любовта, онова, което обичам. По-далеч стоят философските неща на живота. Приятелите също държа по-далеч, защото най-близки са ми децата, моите собствени деца и любовта към тях и към това, към което правя, към думите.

Думите са ми важни, езикът е жива система. Литературата е някакъв процес като река, която пътува към едно огромно море, в което се събират всички поточета и реки. Всеки със своя глас.

Пиша интуитивно – знам, че трябва да напиша, но не знам предварително какво ще излезе.

Фейсбук

Благодарна съм на Фейсбук като система. Дава ми възможност да контактувам с читателя, а не като Емили Дикинсън да си пиша сама за себе си и да си слагам нещата в чекмедже.

Посланието ми е свързано с двете думички, които съм си избрала за книжките – денонощие и сътворение.

Нека всеки от нас в своето денонощие да сътворява нов свят.

Чуйте Рени Васева в звуковия файл.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

111 години от откриването на Централната минерална баня в София

На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София , построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда в "Нашият ден" разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София. В своята книга "Малки софийски истории"..

публикувано на 13.05.24 в 10:15