Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Неудобната“ класика си е класика, но иска мъдър прочит

| обновено на 08.07.21 в 13:15

Дни преди рождения ден на Иван Вазов е добре да се сетим, че художествената литература, като един от пазителите на историческата памет, има и своите „неудобни“ за съвременна интерпретация моменти. Така е и с фолклора. 

Иван Вазов не с всичките си произведения е днес политически коректен – той зове за мъст срещу комшии във война, нарича чрез Паисий гърците „люде хитри, вероломни“, а в „Жидов гроб“ е направо нетолерантен към представител на чужд етнос. 

Ами какво да кажем за забраната на някои произведения с думата „негър“ в тях в Америка? При това се касае за творби на Марк Твен, за „Да убиеш присмехулник“?

А пък приказки на Братя Грим са стряскащи за днешните деца, докато в „Макс и Мориц“ например днес е много трудно приемана жестокостта на финала и поуката от този финал. Обаче за времето си това е било напълно допустимо. Изменя ли се моралът и толерантността времеви обусловен критерий ли е, в съпоставка с нравите и настроенията на различните епохи?

За това говори професор Светлана Стойчева – литературовед и литературен историк, преподавател в НАТФИЗ, с професор Амелия Личева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и главен редактор на „Литературен вестник“, и с поетесата Мирела Иванова, дългогодишен уредник в музей „Иван Вазов“ и драматург на театър „Иван Вазов“.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Разговор на Бойко Ламбовски с проф. Светлана Стойчева, проф. Амелия Личева и Мирела Иванова в "Премълчаната история"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кунцю операта – възпяване на природната мъдрост и красота

Кунцю операта е сред най-обичаните китайски традиционни опери, които продължават да вълнуват зрителите и до днес. От 2003 година древната музикална драма е включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. На нейния "език" са направени някои от най-големите китайски класически произведения. Спектаклите в този жанр..

публикувано на 18.07.24 в 16:22
 Даниела Найберг

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл? Разговорът с Даниела Найберг дава отговор и той е положителен. Тя е eтнохореолог и културолог. Издала е четири стихосбирки, сред които последната е "Избрах да запиша" (2019). Нейни стихове и есета са публикувани на страниците на "Литературен вестник", "Литературен форум" и др. От..

публикувано на 18.07.24 в 15:24

XXVI Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" се открива на 20 юли

Над 300 участници от 8 държави пристигат в старопрестолния град за 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Велико Търново". От 20  до 27 юли домакин на събитието отново ще бъде Летният театър на града. Участват състави от Китай, Кипър, Мексико, Грузия, Уругвай, Източен Тимор, Коморски острови и България. За първи път във фестивала има..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Фестивалът на изкуствата "Аполония": 40-годишна история с бъдеще

Фестивалът на изкуствата "Аполония" навършва 40 години. За моментите от историята и бъдещето на фестивала – разговор в студиото на "Нашият ден" с Маргарита Димитрова , директор на фестивала, и с Панайот Денев , създател и дългогодишен ръководител на фестивалния пресцентър. За Димитрова "Аполония" е живот, в който потопиш ли се веднъж, искаш..

публикувано на 18.07.24 в 10:34
Росена Добрева

16-годишната Росена Добрева: За книгите като общуване

16-годишната Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. Наградата на Росена е придружена с предложение за месечен стаж в Българското..

публикувано на 18.07.24 в 10:00