Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измеренията на понятието “народ” днес

Снимка: Венета Николова

Какви са измеренията на понятието “народ” днес? Какво ни обединява и какво ни разделя като народ? Има ли такъв народ? Какво въобще е “народ”? Какви са неговите свойства? За какво ни е това обобщение? За база на нашите взаимоотношения или по-скоро то ограничава личните ни свободи? Чии идеи представлява партията, спечелила последните избори за народни представители?

Тези и други въпроси, свързани с демографския проблем в България, с емиграцията, с характеристиките на народа и с идеите за бъдещето му, се обсъждат в това издание на предаването “Гласът на времето” по програма Христо Ботев на БНР.

Участват доц. д-р Георги Бърдаров, преподавател, ръководител на катедра Социално-икономическа география в Софийския университет и писател, носител на Европейската награда за литература с последния си роман “Absolvo te”, и Христо Бояджиев социален предприемач, стратегически лидер на “Тук-Там” – най-голямата общност от българи с опит по света.

В предаването се включват и телевизионният водещ и продуцент Андрей Арнаудов, който разказва за инициативите “Направи го” и “България те иска”, и етнографът и социален антрополог Харалан Александров, който аргументира тезата си, че понятието „народ” е от 19-и век и споделя наблюдения си за характеристиките на българите.

Относно демографските проблеми, Георги Бърдаров казва, че имаме 4 обезпокоителни процеса, като два от тях са характерни за целия развит свят и според него не можем много да ги повлияем – “Това са ниската раждаемост и застаряването на населението. В целия развит свят раждаемостта е такава и населението застарява и това са нормални, естествени процеси, породени от обективни фактори”.

Според доц. Бърдаров двата големи български проблема са: “Свръхвисоката смъртност за развита държава, ние и преди пандемията бяхме първи в цяла Европа и на едно от първите места в света! И острата липса на млад, активно население, основно поради емиграцията.”

Според Христо Бояджиев обаче емиграцията е естествен процес и днес е важно българите по света да имат възможност да се свързват и да бъдат ангажирани с България, където и да са по света.

Чуйте интересното предаване от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53