Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сараевските Ромео и Жулиета и ужасите на войната

Снимка: Фейсбук

Бошко и Адмира от Сараево имат нещастието да се обичат в държава с враждуващи етноси. Родени са през 1968 г. и завършват пътя си в прегръдка на 25 години на 18 май 1993 г.

Историята излиза на бял свят с репортажа на Кърт Шорк, американският кореспондент на Ройтерс, четири дни след трагедията. Той кръсти тази история “Ромео и Жулиета в Сараево“.

Историята разказва в “Нашият ден“ балканистът Райна Асенова:

"Сараево във времето, в което са израснали Бошко и Адмира, беше един от най-космополитните градове в бивша Югославия, известен със своята музика и култура. И с добрите отношения между сърби, мюсюлмани и хървати, които живееха в хармония.

Двамата се запознават още в училище на 16 години. Стават приятели, влюбват се. Семействата им ги приемат, но избухва войната. И тогава майката на Бошко, която е вдовица, се премества при по-големия си син в Крушевац.

Бошко отказва да замине с нея, иска да остане с Адмира и със своя приятел Миша Чукон, който е сърбин и изиграва фатална роля в цялата история. Той е бил член на Босненската мюсюлманска армия и тримата заедно са живели в апартамента на Бошко. През пролетта на 1993 г., буквално дни преди трагедията, Мишо напуска Сараево, дезертира от Босненската армия и преминава на територията, която е под контрола на Босненската сръбска армия. Той напуска града с оръжие, радиостанция и с тайните военни шифри от своята част на Босненската армия, а Бошко остава в апартамента и трябва да понесе последиците от дезертьорството на своя приятел.

И Бошко е повикан да се яви на разпит в полицейското управление на Босна. Тъй като се опасява от най-лошото, решават двамата с Адмира да избягат от Сараево, което е заобиколено и обстрелвано всеки ден и е подложено на терора на снайперистите, които стрелят по всичко, което мърда, без да гледат дали е сърбин, мюсюлманин или хърватин.

Бошко и Адмира решават да избягат от Сараево и се свързват с приятел на по-големия брат на Бошко, той е от Босненската мюсюлманска армия, но е известна личност от кръговете на организираната престъпност. Бил е влиятелен човек по това време и е уредил срещу заплащане на 18 хил. марки снайперистите, които следят цялата ситуация в Сараево, да не стрелят около моста “Върбаня“, по който трябва да избягат Бошко и Адмира. Те трябва да пресекат този мост, за да стигнат до контролирания от сърбите квартал “Гърбавица“ и оттам да се прехвърлят в бъдещата Република Сръбска.

Двамата тръгват през нощта, тичайки по моста. Но в края на моста снайперист убива първо Бошко, който загива на място. Адмира, която е тежко ранена, успява да се добере до тялото му, прегръща го и двамата умират.

Но още по-ужасното е, че телата стоят на този мост седем дни, защото той е подложен на снайперистки обстрел и никой не се решава да ги изтегли.

През това време босненските мюсюлмани и сърбите се обвиняват едни други за стрелбата, а телата лежат. Родителите на двамата научават дни по-късно за цялата трагедия.

Помолили са след това силите на ООН в Босна да вземат телата от там, но те отказват, тъй като техните коли не са защитени от подобен тип оръжие и няма как да рискуват живота си, за да вземат телата.

Накрая Босненските сръбски сили принуждават четирима босненски военнопленници, вързани с въжета, да отидат на моста и да изтеглят телата.

Ако хората искат да научат повече за тази история, могат да прочетат великолепния роман на Георги Бърдаров “Аз още броя дните“.

Всичко това показва ужаса на войната и до каква степен човешката психика се променя за броени дни."

Чуйте Райна Асенова в звуковия файл.

Снимка: Фейсбук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53