Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епизод 16

Георги Дюлгеров в „Без маски в киното“

„Без маски в киното“ с участието на проф. Георги Дюлгеров – един от най-ярките и обичани кинорежисьори в България, сценарист, дългогодишен педагог в катедрата „Филмово и телевизионно изкуство“ в НБУ и вдъхновител за създаването на NO BLINK. Той създава едни от най-емблематичните български филми, любими на поколения българи, а филмът му „Авантаж“ е единствената българска лента, наградена с престижното отличие от международния фестивал „Берлинале“. Смело може да се каже, че освен творческата естетика, която успява да установи с работата си, той е учител и на поколения значими режисьори – Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Светослав Овчаров, Иглика Трифонова, Любомир Младенов, Милко Лазаров, Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Светла Цоцоркова, Надежда Косева, Иван Владимиров.

За изключително богатата си творческа биография и вълнуващи житейски моменти на проф. Дюлгеров можете да чуете в Епизод 16 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Роден и израснал в Бургас, за него определяща е срещата му с т.нар. „бургаска четворка“ театрални режисьори – Юлия Огнянова, Вили Цанков, Леон Даниел и Методи Андонов. Проф. Дюлгеров участва и като масовка в спектакъла „Крал Пиф Паф“. Той крие от всичките си съученици за мечтата да се занимава с кинорежисура, а баща му е твърдо против синът му да се превръща в „карагьозчия“.

По време на образованието си във ВГИК преподавател в класа по кинорежисура на проф. Дюлгеров е прочутият руски режисьор Игор Таланкин. Тогава студентите, които се обучават там, са от различни краища на света, като основното условие към тях е да работят по литература на автор от родината им. Именно това е моментът, в който Георги Дюлгеров преоткрива литературата на Захари Стоянов, Йордан Радичков, Николай Хайтов.

Проф. Дюлгеров вярва, че основната биография на филма е в процеса по създаването му. За времето, в което активно твори, кинаджиите в България са едни от най-радикалните бунтари и непоклатима опозиция на управлението. Персонажите във филмите му са личности извън и срещу системата, такива, които не могат и не искат да се впишат в нея.

За вдъхновението на това един режисьор да премине „отвъд границите на бозата“, за съвместния процес с други емблематични творци и за неведомите пътища на ключовите художествени решения – можете да чуете в епизода!

И още:

· Детството в Бургас и влиянието на Бургаския театър върху решението да се занимава с кино режисура;
· Висшето образование в прочутия ВГИК, заедно с множество чуждестранни състуденти, и емблематичният руски режисьор Игор Таланкин като преподавател;
· Снимки на дипломния му филм „Изпит“ по Николай Хайтов в Армения и повторната му реализация в България с Филип Трифонов;
· „Човекът срещу системата“ – основна тема в творчеството на редица режисьори в България;
· Липсата на еволюционен период в България, който да създаде предпоставки за дългосрочното развитие на интелигенцията;
· Симбиозата между документалното начало и художествения експеримент и фикцията във филмите на проф. Дюлгеров;
· Влиянието на личността на Рангел Вълчанов върху творчеството на проф. Дюлгеров;
· Митологичната линия в „Мера според мера“ и случайността, която помага за нейното развитие във филма;
· Дългогодишното сътрудничество с Руси Чанев и работата в тандем – конфликтът като основен двигател;
· Студийните кина и срещите със зрители в миналото и сега;
· Актьорът като съавтор по време на снимки;
· Процесът на избор на актьори чрез театъра и работата с натуршчици;
· Финалът на филма като пътеводител в написването на сценария и по време на снимачния процес.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14

Маринистът Паруш Парушев с изложба в Пловдив

Известният варненски художник-маринист Паруш Парушев откри в галерия „Артистика“ в Пловдив  с воя авторска изложба-живопис, наречена подходящо за топлите летни дни „Полъх от морето“.  За експозицията той е избрал около 30-ина картини с пейзажи на морска тематика, а специално за публиката в Пловдив представя и две големи платна, обединени от темата..

публикувано на 29.07.21 в 17:05
Статуя на Мара Белчева и Пенчо Славейков, скулптор Велизар Захариев

Влюбеният Пенчо Славейков

Сдружение „Българска история“ отново издаде „Писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева“, публикувани през 1929 година от самата нея. Писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева съвпадат с най-продуктивния период в творческата му кариера, когато той публикува сборника с лирически миниатюри „Сън за щастие“, ново издание на сборника „Епически песни“,..

обновено на 29.07.21 в 16:47

„Гласове“ – истории, които не трябва да се случват

Премиерният спектакъл „Гласове. Драма по истински истории“ очаква първата си среща с публиката във Варна тази вечер.  В представлението участват младите актьори от Студио „Театър” в морския град, а постановката е на Стоян Радев Ге. К. и Веселина Михалкова по текстове на Светлана Алексиевич, Габи Кьоп, Ане Франк, Георги Бърдаров и други...

публикувано на 29.07.21 в 15:17
„Цар Симеон Велики пред Цариград“ – 1927 г., картина от Димитър Гюдженов

Панорамата на 13-вековна България – спомен за художника Димитър Гюдженов

С ретроспективна изложба „Димитър Гюдженов (1891-1979)“ Градската художествена галерия - Стара Загора  отбелязва 130 години от рождението на живописеца, изградил чрез своите платна вълнуваща образна панорама на историята на 13-вековна България. Картините му оформят визуалната представа на поколения българи за историята и бита на нашия народ...

публикувано на 29.07.21 в 14:15