Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Седмо проучаване за условията на труд в Европа

Евгени Василев: Българинът обича да дава своето мнение

Снимка: pixabay

Какви са условията на труд в Европа и какво представлява проучването, което се провежда на всеки пет години, и обхваща различни аспекти на професионалния живот, работно време, организация на работата, баланс между професионалния, и личния живот и свързани с работата здравословни проблеми.

Това е проект, чието финализиране се очаква в края на този месец. Негов изпълнител е ИПСОС, компания за маркетингови и социологически проучвания, а възложител е компания “Еврофонд“.

Как въз основа на това проучване се прилагат законови изменения в европейското законодателство, свързани с условията на труд в Европа. 

Темата коментира в “Нашият ден“ Евгени Василев, доктор по социология, мениджър проекти във фондация ИПСОС.

“Целта на проучването е да се събере информация както на заетите, така и на самостоятелно заетите лица. Има анализ на взаимоотношенията между различните групи. В самото проучване има принос за разработването на европейски политики.

Чрез това проучване ще се променя впоследствие законодателството на Европейския съюз, така че да може да отговаря на новите предизвикателства.

Как се анализират и финализират проучванията

Проучването е седмото по ред. Един от основните проблеми е, че сега няма да могат да бъдат сравнявани данните с предните години. Заради коронавируса трябваше да се смени методологията. В момента проучваме  само и единствено по телефон. Досегашните шест проекта бяха с интервюта лице в лице.

Според нас изследаването ще даде достатъчно информация за това какви са промените покрай Covid-19. Ще има и много сериозни промени в условията на труд и ще могат да бъдат отразени във финалните резултати.


Въпросите

Като цяло въпросите са едни и същи във всички държави. Но има малки промени, които трябва да се съобразяват със спецификите на страните. Например във Великобритания заради Брекзит не споменаваме ЕС, защото много често хората се отказват, когато го чуят, тъй като са по-негативно настроени. Докато в страни-кандидатки за членове на ЕС като Албания и Македония допринася за много по-голям интерес от страна на хората.

Също и в България, когато чуят, че прочуването се провежда от ЕС са много по-склонни да отговарят.

Всички въпроси се въртят около работата и условията на труд на хората. Има въпроси от типа -“колко време ви отнема да стигнете до работата“, което може да изглежда като не толкова важна тема, но когато човек пътува около два часа на ден всъщност се оказва, че целия ден може да отиде само, за да се стигне до работа и да работи.

Други въпроси са свързани с рискови фактори. Има и най-стандартни въпроси като дали ползват компютър.

Въпроси, които ще дадат много информация за това пред какви проблеми са изправени хората и впоследствие да се създадат рамкови механизми от Европейския съюз, които да помогнат за решаването на тези проблеми.

Мнителни си са българите

По принцип – не, когато става въпрос за интервю лице в лице обичаме да даваме своето мнение, но интервютата по телефон са по-проблемни. Това е така, заради това, че тук имаме ниво на телефонни измами и заради тях много хора се съмняват.

Подбор на участниците

Тъй като проучването е телефонно е само и единствено на случаен принцип. Няма друга основа за подбор.

Дългосрочни перспективи по-лесно се правят, когато имаш няколко последователни изследвания. Последното, защото беше проведено по телефон, трудно ще може да бъде използвано в тази посока.

Иначе – да, могат да се правят и по-дългосрочни прогнози, но това вече е много по-трудно. По-лесно е да се види какво се случва в момента, отколкото да прогнозираш какво ще стане.

Чуйте Евгени Василев в звуковия файл.

Снимки: Pixabay
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21

Качеството на човешките отношения е основен фактор за качеството на живот

Стареенето е неизбежно, но може да бъде наситено с много по-положителни преживявания, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров : "Когато мислим за жизнения път на човека, трябва да знаем нещо, което дългосрочните изследвания, които не са икономически, нито политически или социологически, а дълбинни – здравно-психологически и..

публикувано на 26.07.21 в 11:19

Съвременните измерения на бесовете

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 26.07.21 в 10:35
Д-р Любослав Костов, икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Актуализацията на пенсиите: първа стъпка, но да не бъде единичен акт

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Любослав Костов , икономист и директор на Института за..

публикувано на 26.07.21 в 09:19

Пети Витски празници – Ъглèн '2021

На 17 юли се проведе петото поредно състезание по улов на речна риба на Рачковия вир на река Вит при село Ъглен. Организатори на събитието, проведено под патронажа на кмета на община Луковит, са кметство Ъглен, НЧ "Отец Паисий 1926", ЛРД "Сокол" – Луковит и ЛРД – Ъглен и местни бизнесмени. Надпреварата се провежда традиционно всяка година, с изключение..

обновено на 26.07.21 в 09:11