Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музеите на Словакия

7
Замък-музей „Св. Антон“
Снимка: посолство на Словашката република

В посолството на Словашката република в София, на 29 юни 2021 г., се проведе международната конференция „Музеите на Словакия“. По време на проявата беше представен един от емблематичните словашки музеи – замъка-музей „Свети Антон“. Гости на събитието бяха д-р Щефан Енгел, директор на музея „Свети Антон“, и д-р Ингрид Хричовцова, експерт в музея.

Независимо от затруднената комуникация, поради все още съществуващата пандемична обстановка, местата в залата бяха заети от ръководители на български музеи и експерти от цялата страна. Дейността и колекциите на музея предизвикаха интереса на участниците не само към поднесената информация, но и към възможностите за реализиране на съвместни проекти.

Д-р Енгел, д-р Хричовцова, Татяня Вайсова и посланик Мануел Корчек в студиото на програма „Христо Ботев“ (снимка: Божидар Любенов)
Конференцията беше осъществена със съдействието на посолството на Словашката република в София, под патронажа на Министерството на културата на Република България и с подкрепата на Информационното бюро на Европейския парламент у нас, в рамките на проекта на Фондация за култура „199“ – „Обединена Европа и нейното културно наследство. Европа и световното културно наследство“ – инициатор на събитието. Официален гост на конференцията беше Симеон Сакскобурготски. Участниците бяха поздравени от Велислав Минеков – министър на културата, както и от Теодор Стойчев, ръководител на ИБ на ЕП в България, Снежана Йовева, директор на ДКИ към Министъра на МВнР и други.

Един ден преди музейната среща (на 28 юни 2021 г.) – в парка „Врана“ беше засадено специален вид „хартиено дърво“, което ще остане като символ на многогодишните и трайни връзки между България и Словакия.

Своите впечатления от конференцията и от срещите с представители на българските музеи Н.Пр. г-н Мануел Корчек – извънреден и пълномощен посланик на Словашката република у нас, както и гостите от замъка-музей „Свети Антон“ – д-р Щефан Енгел и д-р Ингрид Хричовцовасподелиха в предаването „Европейски паралели – за музея, за галерията“. За превода от словашки на български език помагаше Татяна Вайсова от посолството.

Снимките са предоставени от посолството на Словашката република и Божидар Любенов
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01