Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неравенствата, свързани със свободното придвижване

Снимка: АПИ

Неравенствата от гледна точка на пътуването. Как се отразяват върху начина, по който вземаме решения за пътуване и възможността за свободното движение.

Темата коментира в “Нашият ден“ Ивана Мурджева.

Свободното движение е един от основните икономически параметри, които са залегнали в основната платформа за развитие и общуване в рамките на ЕС.

Последната година сякаш чувствително промени начина, по който хората взимаха решения за своето пътуване и ги накара да преосмислят движението си в пространството. Как това е свързано с неравенствата?

Пътуването е част от един икономически пакет. Но освен икономически параметър пътуването все повече представлява обект на изследване от гледна точка на променената нагласа на хората.

Изтеклата година даде чувствително отражение върху основните нагласи. Оказва се, че в резултат на променената икономическа и административна обстановка решението за пътуване се взема по все по-различни и все по-многобройни критерии, които са повлияни от системата на неравенства.
Страни, които имат по-нисък икономически резултат и изоставане по отношение на мерките за преодоляване на Covid кризата и от една страна, мерките, взети за подсилване на ваксинационния процес решенията за пътуване се вземат при по-големи условности, и процентът на лица, които искат да пътуват, намалява.

Това дава силен икономически ефект, от една страна, а от друга, изследователите много интересно казват, че ще се отрази изключително много върху любопитството да се движиш в света.

Всички тези сегменти ще доведат до задълбочаване на неравенствата.

Чуйте Ивана Мурджева в звуковия файл.

Снимка: АПИ
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53