Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквайте старта на театрално-образователния проект по Иван Вазов “Една българка“

Скритите разкази в разказа на Вазов

Съвсем скоро стартира театрално-образователният проект по Иван Вазов “Една българка“, който може да бъде следен в Youtube канала на Легал Арт Център, както и подкаста в сайта. А през октомври и на сцената на Театър Азарян, НДК в София.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Столична програма „Култура“. Партньори на проекта са Нов български университет и Театър Азарян, НДК.

Темата коментира в “Артефир“ актрисата Снежина Петрова:

“Рано или късно човек стига до Вазов. Това се оказа един голям проект. Тръгна от един разказ, който учат седмокласниците и е част от конспекта за матурите. Да подпомогнем пътя на нашите деца към този автор, да го изтръгнем от диктата на тълкуванието.

Ще стартираме с 11 интервюта с различни специалисти, които заснехме. Това са: проф. Михаил Неделчев, проф. Алебена Хранова, Веселин Методиев, Виолета Дечева, Пламен Бочков. Също така – Миглена Николчина, Георги Гочев, Биляна Курташева, Румен Петров, Николета Пътова, Азис Таш, а надявам се и Клео Протохристова.

Снежина Петрова

Сега сме в период на монтаж на видеата и стартирането на този Youtube канал, в който всички, които се интересуват, ще могат свободно да чуят нашите разговори и след това през октомври месец да завършим с един моноспектакъл на сцената на Театър “Азарян“, в който да преразкажем този разказ от първо лице от името на Баба Илийца.

Един литературен текст може да се окаже, че е само повод човек да проведе един разговор, който да го откара много далеч. Много исках да поканя и учителка по география, която през разказа да ни въведе в Искърското дефиле и неговите особености.

Какво може да каже младото поколение, защото, когато човек чуе тези професори, отново може да си помисли, че сме влезли с двата крака в клишето, но се оказа, че не е така.

Когато същински човек се опитва да разбере какво се случва вътре, какви са моделите, които съществуват в разказа, осъзнати или неосъзнати от Вазов. Моделът на приказката, който веднага може да се види. Как от баба Илийца можем да отидем в ритуала Бабинден и неговите особености в този регион. Как Веселин Методиев отиде към своя любим музикант Ерик Клептън и неговата автобиография.

Асоциативният поток, който може да тръгне от един разказ и да стигне до много далеч – в спомените за нашите баби например."

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук и БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10