Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Православната българска общност в Хамбург откри своя дом

Снимка: БГНЕС

Петдесетница е празник, който Православната църква чества като рожден ден на църквата – Светият дух слиза над апостолите и те започват да прославят Бога на различни езици, които дотогава не са знаели.

Тази година Петдесетница отдавна мина, още на 20-и юни, а повод да си припомним за нея е една относително невръстна и скоро намерила свой дом българска православна общност – тази в Хамбург.

Човекът, който се грижи за духовните потребности на българските християни там – отец Кръстин Апостолов, разказва, че при всяка литургия участниците казват молитвата „Отче наш“ – всеки на собствения си език – и сравнява това преживяване с една непрекъсната Петдесетница.

През 2018 г., 11 години след основаването си, българската енория там наема за минимум 30 години неизползван протестантски храм, където се установява, а през 2020 г. е изграден каменен иконостас, който е нужен за православното богослужение.

Така се сбъдва една голяма мечта на българите в региона – да имат свой молитвен дом, а не да обикалят из различни наети за кратко пространства.  

За преживяването разказва в “Нашият ден“ отец Кръстин Апостолов.

“Намираме се недалеч от центъра на град Хамбург с висока концентрация на българи, но въпреки това най-редовно идват хора от съседни градове.

Хората, които са от другата страна на улицата, някак знаят – храмът винаги е тук и можем да отидем. Но идват и хора, които живеят понякога до 400 км.

За тези 12 години ядрото, което съставляваше енорията, се увеличи, леко промени, но в голямата си степен остана същото. Заедно видяхме как израснаха нашите деца. Майките, пеещи на клира, се подкрепяха по времето на напреднала бременност. 40 дни след раждането те се появяваха в храма и продължаваха да пеят на клира. Това е чудо, което дава много жизнени сили в служението и не спира да вдъхновява.“

Чуйте в звуковия файл отец Кръстин Апостолов.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хани Таук

Хани Таук – един ливанец, който обича България

Хани Таук е от Ливан, роден е в Башари – р од e н град и на световноизвестния писател Халил Джубран. Историята на Хани Таук е наистина интересна – завършва архитектура в Ливан и няколко месеца работи по специалността си, но разбира, че сърцето му е другаде. Така подтикнат от работата си в сладкарница като студент, той заминава за Франция, където..

публикувано на 19.05.22 в 17:10

ЕС трудно би прекратила икономическата си зависимост с трети страни

Европа се намира в момент, когато особено категорично трябва да отхвърли икономическите си взаимоотношения с проблемни управления от ценностна гледна точка. И тук не става дума само за Русия, но и за Китай и други държави с проблемна или липсваща демокрация. Професорът по валутно-финансови въпроси от Икономическия институт на БАН Искра..

публикувано на 19.05.22 в 14:08
Адриан Николов

Мерките на правителството могат да задвижат инфлацията нагоре

Големият двигател на събития в момента е войната в Украйна. Това мнение изрази в "Нашият ден“ Адриан Николов от Института за пазарна икономика. " Няма как да избягаме от това, тъй като цяла Европа в момента на практика се чуди как много бързо да замести своята зависимост от руски петрол, газ и всякакви други доставки, в това число и ценни..

публикувано на 19.05.22 в 14:00

Ще има ли рискови ситуации при пътувания през летния сезон?

Все още съществува риск желанието за пътуване да бъде ограничено от появата на нов вариант на Covid-19, ескалация на напрежението в Украйна или рязко повишаване на разходите за живот. Цели държави променят туристическите си потоци. Какво трябва да имате предвид като потребители на туристически услуги през това лято? В "Нашият ден“ Богомил..

публикувано на 19.05.22 в 11:45

Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за удължаване с още 90 дни на военното положение и мобилизацията в страната. По-рано съветникът на ръководителя на президентската администрация в Киев Олексий Арестович прогнозира, че войната в Украйна едва ли ще завърши до есента. Той посочи, че военното положение в страната може да бъде..

публикувано на 19.05.22 в 11:45