Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“По следите на делфините“:

Кампания за проследяване на най-загадъчния вид делфин в Черно море

Делфинариумът във Врна
Снимка: БГНЕС

Кампанията “По следите на делфините“ има за цел проследяването на обвитите в мистерия морски същества и опазването им от множеството заплахи, които ги грозят.

Изхвърлен на морския бряг делфини е гледка, на която се натъкваме почти всяка година. Защо е важно делфините да бъдат част от нашия свят? Как може всеки да се включи и да помогне на кампанията?

Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Попов от “Зелени Балкани“

“Основната причина да създадем кампанията беше да научим повече за разпространението на делфините. Сезонната динамика на бозайниците в Черно море е доста неясна. В коя част на Черно море са също не е съвсем известно. 

Насочили сме се конкретно към най-дребния представител – Морската свиня и или муткура, най-вече защото това е вид делфин, който води доста скрит начин на живот. При тях цялото социално общуване е под вода.

Те търсят своята храна в преддъната част на морето и трудно се забелязват със стандартните визуални методи на проучване."

Кампанията

Морска свиня (муткур)"Една от задачите е закупуване на сателитен предавател и маркиране поне на един муткур с такъв предавател, който да донесе данни за неговото придвижване.

Маркирането на морски бозайници с такива предаватели се практикува вече 20-30 години, като в последните години има напредък в разработването на тези устройства."

Фактори, които пречат на популацията на делфини

"Замърсяването е един от тях. В голямата си част той е резултат от човешка дейност. Знам, че Черно море е затворено море, вливат се много големи реки в него. Това го превръща в нещо като контейнер, който задържа всички възможни замърсители, някои от тях са неразградими.

Имаме и т.нар. "биогени" – това са всички онези азотни и фосфорни съединения, които водят до т.нар. "цъфтежи" в Черно море поради неговата по-ниска соленост. Цъфтежи на водорасли, което води до намаляване на кислородното съдържание и намаляване и на рибните ресурси."

Чуйте Димитър Попов в звуковия файл.

*Муткур – морската свиня, наричана още муткур или реликтен муткур, е морски бозайник от семейство Морски свине, който се отличава от същинските делфини главно по късата заоблена муцуна и по-малките си размери.

Снимки – Снимки: Уикипедия, БГНЕС, Rawpixel



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53