Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боклукчийска кофа ли е интернет

| обновено на 30.08.21 в 11:19
Снимка: Къща музей „Иван Вазов“

През 2016 година, на 1 април, Силвия Недкова, журналистка от сайта „Площад Славейков“ – зоната, свободна от чалга, публикува едно съчинено от нея стихотворение, което приписва на Иван Вазов. От този момент нататък тя няма власт над него. Пародията се превръща в реалност и циркулира из социалните мрежи и до днес. Стихотворението е написано от Силвия по повод патриотарските страхове около бежанската вълна. Днес страхът от бежански наплив извади на бял свят „пророчеството на Патриарха“, както го наричат тези, които го цитират.

Силвия Недкова говори в „Мрежата“ за загубеното знание и познание, за изчезналото умение да се чете задълбочено и критично, за това, че хората не могат да различават истината от лъжата. Размисъл и върху това как трябва да изглеждат думите, които оставяме след нас. Кое най- лесно се чете? Онова, което е праволинейно, изречено без ирония, без закачка и без цвят или...

Защо е боклукчийска кофа интернет?

Целия разговор със Силвия Недкова чуйте в прикачения файл.

Снимки – Къща музей „Иван Вазов“ и личен архив на Силвия Недкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08