Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Боклукчийска кофа ли е интернет

| обновено на 30.08.21 в 11:19
Снимка: Къща музей „Иван Вазов“

През 2016 година, на 1 април, Силвия Недкова, журналистка от сайта „Площад Славейков“ – зоната, свободна от чалга, публикува едно съчинено от нея стихотворение, което приписва на Иван Вазов. От този момент нататък тя няма власт над него. Пародията се превръща в реалност и циркулира из социалните мрежи и до днес. Стихотворението е написано от Силвия по повод патриотарските страхове около бежанската вълна. Днес страхът от бежански наплив извади на бял свят „пророчеството на Патриарха“, както го наричат тези, които го цитират.

Силвия Недкова говори в „Мрежата“ за загубеното знание и познание, за изчезналото умение да се чете задълбочено и критично, за това, че хората не могат да различават истината от лъжата. Размисъл и върху това как трябва да изглеждат думите, които оставяме след нас. Кое най- лесно се чете? Онова, което е праволинейно, изречено без ирония, без закачка и без цвят или...

Защо е боклукчийска кофа интернет?

Целия разговор със Силвия Недкова чуйте в прикачения файл.

Снимки – Къща музей „Иван Вазов“ и личен архив на Силвия Недкова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и защо..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново, където..

публикувано на 26.10.21 в 08:50