Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще бъде ли скрита свободата под бурка

| обновено на 30.08.21 в 14:22
Снимка: архив

Журналистът от „Дневник“ Ангел Петров написа в статията си „Между блокираните граници и популизма – наистина ли идват афганистанците към Европа, следното: „Десет дни след падането на Кабул в ръцете на талибаните стигащите до Европа афганистанци изглеждат несравнимо по-малко, отколкото преди мигрантската криза преди шест години. Въпреки това спорът как да се реагира на евентуална вълна бежанци от тази страна се разгаря с пълна сила. /…/ 

Частта от европейския политически елит, която желае да използва ситуацията като плашило (или като инструмент срещу политическите противници), изглежда обединена в оценката си, че се очаква голяма вълна. Но ще дойде ли? Ако не – защо? И от какво зависи достигането ѝ до Европа?“

Ангел Петров гостува в „Мрежата“, за да коментира тази тема, но и да анализира провала на западното излизане от Афганистан, а и защо е отминало времето на популизма.

Какво се случва със свободата на изразяване в Афганистан и на какво разчитат журналистите и интелектуалците в тази страна? До какво ново начало води падането на Кабул?

Целия разговор можете да чуете във звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и защо..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново, където..

публикувано на 26.10.21 в 08:50