Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Актрисата Цвета Балийска за поредицата спектакли „Животът не спира на червено“

Снимка: @LymphomaBG

Нова инициатива на Рlayback театър „Тук и сега“ тръгна към своите зрители в началото на септември. Това са поредица онлайн представления под общото заглавие „Животът не спира на червено“, насочени към пациенти с онкологични заболявания на кръвта. Поводът за създаването на поредицата е Световният месец за борба с рака на кръвта, който отбелязваме през септември, и е част от Информационната кампания за борба с рака на кръвта „Иновация за живот“.

Организатори са Българското сдружение „Лимфом“, Българското медицинско сдружение по хематология, Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгата "Белези от Рая" вплита в сюжета си думите от архаичния български език

Книгата "Белези от Рая" представя в сюжета си една добруджанска легенда, която преплита темите за стремежа към истината, силата на любовта и белезите, които всички носим в душите си. През 30-те години на миналия век, в една пролетна утрин млад мъж пристига в село Саръ меше, търсейки работа като овчар в чифлика на богат земевладелец. Будните му..

публикувано на 04.12.22 в 09:35

Е.Т.А. Хофман в Националната библиотека

През тази година се отбелязват 200 години от смъртта на Е.Т.А. Хофман – писател от епохата на романтизма, композитор, диригент, художник, сценограф, но и юрист, какъвто е бил през по-голямата част от живота си. Най-известен е като автор на приказки, а у нас е превеждан още от края на 19-и век – първоначално от френски и руски, а след това от немски..

публикувано на 03.12.22 в 09:00

Книга за предателството и свободата

"Оловна тишина. Историята на един разстрел" е новият документален роман на Ивайла Александрова, който излиза след "Горещо червено". След филма на Костадин Бонев по неин сценарий "Пет разказа за един разстрел" тази книга продължава да търси, събира и изследва фактите около делото на Никола Вапцаров и останалите подсъдими, но книга и филм, според самата..

публикувано на 02.12.22 в 17:10
Христо Добринов

Защо в оркестъра няма йерархия?

Флейтистът Христо Добринов от години реализира своя музикантски потенциал зад граница. В момента той е първа флейта в токийския симфоничен оркестър Yomiuri Nippon Symphony Orchestra . Роден е в София и започва да свири на флейта на около 8-годишна възраст. В "Нашият ден“ той разказва за невидимите страни на работата като музикант-оркестрант, за..

публикувано на 02.12.22 в 14:35

Преодоляване на мълчанието за миналото

През 2011 г. у нас излиза нейната книга "Преплетените времена на настоящето: България 20 години след 1989". Професор Надеж Рагару преподава История и памет за социализма и за Холокоста в Източна Европа в Университета за политически науки в Париж. Наскоро беше издадена на български и друга нейна книга: "И българските евреи бяха спасени…" История на..

публикувано на 02.12.22 в 12:06