Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Метроном представя:

XVII Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие’ 2021 г.

Снимка: orthodoxvoices.org

В музикално-информационното предаване „Метроном” ви връща в концертните му версии към ярки събития в музикалния ни живот. На 16 септември от 19.30 часа представя най-мащабния форум за православна музика у нас – Международният фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие, който след една година прекъсване, се проведе от 11 до 13 юни 2021 г. под патронажа на Н.В.Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на Община Поморие Иван Алексиев. Десетки ценители на православната музика аплодираха концертите в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в сърцето на Стария град. Единадесет хора от България и Украйна се включиха в тазгодишното издание на фестивала.

„Този фестивал не само, че беше по-специален, но той ни показа, че е пазител на православната вяра, на нашата вяра – вярата, без която не можем.” – каза в словото си г-н Алексиев – „Вслушвайки се в песните, възхваляващи Бога, ние ставаме по уверени в това, че най-важното е да пазим вярата си и да я предаваме на идните поколения. Това е и посланието към целия православен свят, което отправихме чрез провеждането на фестивала”.

В предаването ще звучат документални записи на хоровете-участници, осъществени от екип на БНР – медиен партньор на събитието. За голямата съпричастност и подкрепа на съставите за възраждането на фестивала, за неговите духовни измерения и уникална творческа атмосфера говорят Йорданка Панчева-Туджарова (музикален директор на фестивала и диригент на дамски хор „Благовестие” при поморийския храм-домакин), ставрофорен иконом Кирил Попов, диригентите проф. д-р Весела Гелева, Таня Никлева-Владева, Мария Вълчанова, Димитър Стоянов, Доротея Динкова, Дорис Хофман и Архимандрит Роман (Подлубняк).

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брад Мелдау

Пловдив джаз фест 2021

Днес „Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „Илюзия“. (Не на „ФСБ“, но пак е хубава). И не е илюзия, че нейните изпълнители са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана очарован от нашата публика при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „пеещ“ контрабас. Третият музикант, с феноменално..

публикувано на 21.10.21 в 09:25
Пламен Цветанов

Пламен Цветанов: И пианото си има собствен характер

За него пианото е като човека – има свой характер. Преоткрива тази свойственост на пианото още от малък, когато започва да танцува с пръсти по белите клавиши и да реди доминото на своя музикален вкус. Първоначално по нотите на класиката, а по-късно по своите собствени, които сам композира. Така любим му става класическият композитор – Йохан Себастиан..

публикувано на 19.10.21 в 12:25

Лауреатите от Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“

Шестото издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“ отличи своите лауреати. Конкурсът неслучайно носи името на Васко Абаджиев – голям български цигулар, музикант с европейско и световно значение, носител на едни от най-изтънчените тенденции в цигулковата и пианистичната музикални традиции, рядък композиционен талант и изпълнителски..

публикувано на 18.10.21 в 16:34

Стефан Димитров и Василий Медведев върнаха България в световния балет със „Сънят на Пилат“

Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната песен и нейния бис), ознаменували световната премиера на балета „Сънят на Пилат“ в Зала 1 на НДК. Магия, каквато българската сцена не е виждала от десетилетия сътвориха композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера...

публикувано на 18.10.21 в 15:51

Радиосимфониците – „Ренесансова музика“ на Георги Тутев

Това е третото и, за съжаление, последно издание на рубриката на Марио Ангелов, който от 1 ноември вече няма да бъде продуцент на симфоничната музика в БНР. Г-н Ангелов напуска Радиото, но споделя, че в продължение на три десетилетия „пъпът му е бил хвърлен в Националното радио“: „Трябва да кажа, че аз съм много, много благодарен за тази възможност –..

публикувано на 18.10.21 в 11:35