Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Каква е ролята на програмата за развитие на бизнеса на “Иновации Норвегия“

Снимка: Picabay

Кои са програмите, които изпълнява България по Норвежкия механизъм и по механизма на Европейското икономическо пространство и в какво се състои програмата за развитие на бизнеса, която изпълнява агенция „Иновации Норвегия“?

Темата коментира в “Нашият ден“ Калин Маринов от агенция „Иновации Норвегия“.

„Механизмът на Европейското икономическо пространство, като и Норвежкия механизъм всъщност представлява подкрепа, която се осигурява от Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. В различни сфери за 15 държави на ЕС.

Целта на тази подкрепа е изравняване на икономическото развитие в нашите страни, а също помощ за развитие на обществото.

Интересното е, че от тези държави, които получават подкрепа по тези два механизма, България е с 4-ия най-голям бюджет.

Подкрепата е в почти всички възможни области – бизнес развитие, вътрешен ред и правосъдие, социален диалог.

Проектът за подкрепа на стартиращите компании

Агенция “Иновации Норвегия“ всъщност управлява Норвежкия финансов механизъм в България в частта му за средствата, насочени към програмата за бизнес развитие.

Една от процедурите, по които подкрепяме български предприятия е за развитие на стартиращи компании.

Съсредоточили сме се върху тази част от компаниите, които са вече регистрирани. Едно от условията по процедурата е те да бъдат регистрирани преди повече от шест месеца, но не повече от четири години.

Във фаза на развитие, в която им е необходимо финансиране, но вече са започнали да функционират.

Повече за Агенцията “Иновации Норвегия“ и програмата за развитие на стартиращи компании можете да чуете от звуковия файл.

Чуйте Калин Маринов в зувковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фондът на фондовете и СУ

Финтех платформа за "ореn banking“ е големият победител в конкурса "Най-добър младежки стартъп в България”

На 7 юни 2023 г. Фондът на фондовете, съвместно със "Стопанския факултет“ на СУ "Климент Охридски”, обявиха победителите във второто издание на Националния конкурс "Най-добър младежки стартъп в България” . Инициативата дава възможност на индивидуални участници или екипи да развият проектите си в областта на медицината, рециклирането и..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Защо е нужно създаването на дамска бизнес общност в България?

20 бизнес дами се включиха в  "Арена на дамския бизнес 2023“ – форум, за който организаторите имат амбицията да даде възможност за финансиране и подкрепа на бизнеси, ръководени от жени предприемачи. Четири тематични панела представиха дамите по-интересен и интерактивен начин – различни теми, свързани с бизнеса. Защо жените стават все по-активни в..

публикувано на 08.06.23 в 11:30
Магдалена Берначак

Магдалена Берначак – една полска преподавателка по политически науки в България

Магдалена Берначак e полякиня, родена в Гнѐзно, първата столица на Полша, намираща се на 50 км до Познан.  Магдалена е магистър по европеистика и политически науки, а през 2011 г. защитава докторат по политически науки. После 7 години, до 2018 г., е изследовател в Европейски синдикален институт, където се фокусира върху социалното и икономическо..

публикувано на 08.06.23 в 11:15
есетри

"Есетри-Ветрен": Как се развива защитената местност година след обявяването?

На Световния ден на океаните в предаването "Нашият ден" бе повдигната темата за защитената зона "Есетрите - Ветрен", която беше обявена за такава миналата година. По инициатива на природозащитната организация WWF, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви нова защитена местност в участък от река Дунав с името "Есетрите - Ветрен". Целта..

обновено на 08.06.23 в 10:31

Легендата за народния цар Ивайло оживява във Велико Търново

Легендата за Ивайло – "смелото сърце" на средновековна България, ще се завърне на крепостта Царевец във Велико Търново с осмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград". Татарските нашествия и животът през 60-те и 70-те години на XIII век, превратностите в живота на "народния" цар и неговата смърт..

обновено на 08.06.23 в 09:48