Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Каква е ролята на програмата за развитие на бизнеса на “Иновации Норвегия“

Снимка: Picabay

Кои са програмите, които изпълнява България по Норвежкия механизъм и по механизма на Европейското икономическо пространство и в какво се състои програмата за развитие на бизнеса, която изпълнява агенция „Иновации Норвегия“?

Темата коментира в “Нашият ден“ Калин Маринов от агенция „Иновации Норвегия“.

„Механизмът на Европейското икономическо пространство, като и Норвежкия механизъм всъщност представлява подкрепа, която се осигурява от Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. В различни сфери за 15 държави на ЕС.

Целта на тази подкрепа е изравняване на икономическото развитие в нашите страни, а също помощ за развитие на обществото.

Интересното е, че от тези държави, които получават подкрепа по тези два механизма, България е с 4-ия най-голям бюджет.

Подкрепата е в почти всички възможни области – бизнес развитие, вътрешен ред и правосъдие, социален диалог.

Проектът за подкрепа на стартиращите компании

Агенция “Иновации Норвегия“ всъщност управлява Норвежкия финансов механизъм в България в частта му за средствата, насочени към програмата за бизнес развитие.

Една от процедурите, по които подкрепяме български предприятия е за развитие на стартиращи компании.

Съсредоточили сме се върху тази част от компаниите, които са вече регистрирани. Едно от условията по процедурата е те да бъдат регистрирани преди повече от шест месеца, но не повече от четири години.

Във фаза на развитие, в която им е необходимо финансиране, но вече са започнали да функционират.

Повече за Агенцията “Иновации Норвегия“ и програмата за развитие на стартиращи компании можете да чуете от звуковия файл.

Чуйте Калин Маринов в зувковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново,..

публикувано на 26.10.21 в 08:50