Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кой ще представи българския бизнес в най-голямото финтех изложение в Европа

| обновено на 20.09.21 в 11:07
Снимка: Pixabay

Кой и как ще представи българския иновативен бизнес на стартиращото на 21 септември финтех изложение Money 20/20 в Амстердам?

В какво ще се изразява участието и подкрепата за българските фирми от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия и от Българската агенция за инвестиции

Какви проблеми решават и какви иновации ще представят българските компании, участващи в изложението?

Темите коментира в “Нашият ден“ Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия.

“Изложението се провежда 21-ви до 23-и този месец. По обявленията, които имаме до момента, ще присъстват над 1500 компании по целия свят. Това е най-голямото изложение в сектора за годината.

Заедно с Българската финтех асоциация организираме събитието. Те ни помагат и ни партнират в самата организация.

Наистина най-големите компании от сектора ще имат присъствие. От гледна точка на мащаб и значимост нямаме съмнение, че това е най-доброто събитие, на което можем да заведем нашите компании, защото този сектор се развива много бурно в България в последните години.

Финтех сектора вече дава своите резултати. Имаме една солидна екосистема с повече от 130 компании, които работят много екипно по между си.

Защо е важна държавната подкрепа

Важно е защото това са едни доказали се във времето и устойчиви канали за намиране на нови пазари и партньори.

Само до края на годината ни предстоят повече от десет събития. Всички те са изключително полезни, защото предоставят страхотна платформа на нашите компании да разширят експортния си потенциал.

Общо осем компании ще заведем в Амстердам. Шест компании ще бъдат представени на нашия национален щанд, има и конферентна част, на която ще участват всичките осем компании.

Финансово поемаме разходите върху таксите за площ, за конструкция, в случая на конферентната част, както и за самите билети за участие.


Темата коментира в “Нашият ден“ Светослав Димитров, секретар на Българската финтех асоциация.

Money 20/20 е най-голямото събитие в Европа в областта на финтех. България за първи път се представя с щанд на изложението и като държава, и като дружества.

През последните 3-4 години работим усилено, за да позиционираме страната и тя да е видима на картата на Европа.

Това, което не бяхме успали да направим, е да привлечем истински държавата. Сега успяхме да я привлечем с нейните органи, които подпомагат малките и средните предприятия.

Важното е, че България е истински признат финтех хъб за Балканите. Опитваме се да се превърнем в такъв за Централна и Източна Европа.

Това означава всички чуждестранни дружества, които развиват такъв тип бизнес, да могат лесно и бързо да разпознаят България като място, в което могат да направят свои компании, да наемат работници, да започнат да развиват продуктите си. 

Чуйте разговорите в звуковите файлове.


  • Финтех идва от английското FinTech, или финансови технологии. Накратко казано, това е отрасъл, който се състои от компании, залагащи на иновациите в новите технологии с цел успешно конкуриране с традиционните финансови организации (напр. банките). В по-широк смисъл това са всички иновации в областта на финансовите услуги.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радиорелейна телевизионна станция

Възможни прекъсвания на сигнала на програма "Христо Ботев" заради профилактика

На 26 октомври ще бъде извършена планова  техническа профилактика от 9 до 17 часа на  предавателите на ултракъси вълни ПЛОВДИВ 5 на  честота 91.7 MHz и ШУМЕН 5 на честота 100.4 MHz.  Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програма „Христо Ботев“  в района на Пловдив на честота 92.2 MHz и  през интернет сайта – player.bnr.bg.

публикувано на 26.10.21 в 06:00
Кирил Нектариев

Кирил Нектариев – големият дарител на българското девическо образование

Кирил Нектариев е роден в Сопот през 1798 г. Първороден син в семейството на хаджи Недко Цвятков,  образован и заможен търговец на коприна и копринени изделия. Благодарение на търговията си, хаджи Недко има възможността да се срещне с високата европейска култура, и да пренесе някои от нейните достижения в семейството си и в Сопот. Кирил..

обновено на 25.10.21 в 14:00
Лилия Балева-директор на НГПИ “Свети Лука“,София

Лилия Балева: Няма как да научиш от компютър как се държи длето

Средното образование в сферата на приложните изкуства у нас и какво се случва с учениците по време на пандемия? Темата коментира в “Нашият ден“ Лилия Балева , директор на Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука”. “Изпадаме за трета година в ситуация, в която се налага да преминем към електронно обучение. Аз съм директор..

обновено на 25.10.21 в 10:23

143 години от основаването на първото дружество на Червения кръст у нас

Началото на първото българско дружество на Червения кръст се поставя на днешни 25 октомври 1878 г. в Сливен. По-късно се създава болницата “Червен кръст“, училището за милосърдни сестри. Още първите организации участват активно в подпомагане на пострадали от различни бедствия, но изпращат и мисии за оказване на медицинска помощ по време на..

обновено на 25.10.21 в 09:50
Христофор Караджов в средата със студентите му

Христофор Караджов: В българската журналистика липсват стандартите и самоуважението

„Няма глупави въпроси, има само незададени въпроси“ Повече от 10 години студентите на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, участват в престижно състезание между колежите от цял свят. Състезанието е организирано от Азиатско-американската асоциация за журналистика и включва много..

публикувано на 25.10.21 в 09:05