Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да избираме отговорно произведени продукти от дървесина

Снимка: wwf.bg

„Ако можеха да говорят, щяха да те помолят за нещо, но не могат. Затова го правим ние от WWF. Избирай отговорно произведени продукти от дървесина. Търси продукти с етикет FSC. Научи повече

Това гласи текстът към видеото на WWF България

То е част от информационната кампания на WWF*, която поставя на фокус живота в гората.

Всички горски обитатели имат едно желание – техният дом да бъде запазен, за което в огромна степен сме отговорни ние хората. За да насочи общественото внимание към този казус, WWF създаде тематично видео, с което призовава потребителите у нас да закупуват хартиени продукти с етикета FSC.

Новата учебна година започна и ученици и родителите купуват все повече продукти от хартия. WWF се надява, че родителите се оглеждат за книжни продукти, на които стои отличителният етикет на FSC. Именно с този пример биха научили своите деца да са отговорни и да потребяват разумно хартия и хартиени продукти.

Всеки последен петък на септември в целия свят се отбелязва денят на FSC. Тази година това е 24 септември.

Какво представлява етикетът FSC?

Темповете, с които горите по света биват унищожавани, са почти неуловими. Всяка минута гори с размерите на 27 футболни игрища изчезват безвъзвратно.

Международният етикет на FSC гарантира, че съответните продукти от дървесина не са резултат от експлоатиращо, а от социално и екологично ориентирано горско стопанство. При добив на дървесина от гори, сертифицирани по FSC, се опазва околната среда, съхранява се разнообразието на растителния и животинския свят, а и се зачитат правата на местното население и на работещите в дърводобивната индустрия.

Само дървесни и хартиени продукти, чието производство е сертифицирано според строгите принципи на FSC, могат да носят неговия етикет. Спазването на това правило се проверява от независими експерти.

Днес над 2 300 000 ха или 55% от горите в България са сертифицирани по FSC. 450 компании в дървопреработвателния бранш у нас изпълняват изискванията на сертификата.

От август 2017 г. във всички сертифицирани гори в България повсеместно се прилага национален стандарт за горска сертификация по FSC.

Какво означава FSC?

FSC (Forest Stewardship Council) е първата независима етикетираща система за горски продукти в света. Тази система се подкрепя от екологични организации, собственици на гори, дърводобивната и дървопреработвателната индустрия, браншови организации и др.

Към момента в световен мащаб по FSC са сертифицирани 228 милиона хектара горски площи, а изискванията на стандарта спазват близо 49 000 компании по света.

Подробности за кампанията на WWF за отговорни ползване на дървесина дава Яна Барзова, експерт „Гори“ на WWF – България:

„Идеята на кампанията е горската сертификация да бъде разбираема и разпознаваема за хората.

С кампанията се опитваме да накараме хората, когато избират продукти от хартия, картон и въобще от дървесина да избират такива, които имат сертификат за устойчиво управление на горите FSC. Етикетът на FSC върху продуктите гарантира, че те не са резултат от експлоатиращо, а от социално и екологично ориентирано горско стопанство.

В България от 2017 г. има национален български стандарт за дървесина, който използва сертификата на FSC.

Във всяко горско стопанство у нас се оставят минимум 5% гори във фаза на старост. В тези гори не се провеждат стопански дейности, няма човешка намеса – там не се извършва сеч и не се прокарват пътища. Точно тези гори са много важни за биоразнообразието.

Над 2 милиона гори или 55% от всички горите в България притежават този сертификат. Предимно това са държавни гори, има и общински, както и няколко частни гори.

Знакът на FSC обикновено се намира на гърба на тетрадката, тефтера или хартиеното изделие. Може и да се срещне отпред или отпечатан на страниците. Логото FSC представлява стилизирано дръвче с буквите FSC и под него има номер, по който може да се проследи откъде идва дървесината, както и коя е фирмата производител на дървесината.“

Колкото по-голямо е търсенето на FSC продукти, толкова повече гори се стопанисват устойчиво и отговорно. Всеки може да бъде част от отговорния добив на дървесина като ползва само сертифицирани по FSC продукти!

Повече относно прилагането на FSC в България можете да прочетете тук

Подробности за FSC можете да прочетете тук:

Официалната страница на FSC


------------------------------------------------------------

* WWF – Световен фонд за дивата природа - една от най-големите и най-уважавани независими природозащитни организации в света съществува от септември 1961 г. и развива дейности в над 100 държави с помощта на над 5 000 000 доброволци по целия свят .

От 1985 г. WWF е инвестирал над 1,165 милиарда долара в повече от 11 хиляди проекта в 130 държави.

Основните направления на работа на WWF са промените в климата, горите, сладководните басейни, океаните и бреговете, растителните и животинските видове и токсичните вещества.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55