Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тревожни тенденции в сексуалната експлоатация над децата онлайн

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Мариета Гечева: Детето трябва да се образова преди да влезе в интернет

Снимка: БГНЕС

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици?

Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов, координатор на Център за безопасен интернет.

“Усъвършенстването на технологиите, появата на все нови и нови социални мрежи, масовото обхващане на населението в целия свят от интернет и социалните мрежи, създават изключително благоприятни условия за хора, които искат да злоупотребят с децата, т.нар. педофили.

Нараства откриването на съдържание и контакти между хора, които се опитват сексуално да експлоатират децата онлайн или пък да ги доведат до експлоатация в реалния живот.

Трябва да осъзнаем, че сме много далеч от регулацията на интернет пространството. Десетки години разчитахме на саморегулация на най-големите играчи в интернет.

Саморлегулацията не сработи, защото интересът на най-големите социални мрежи е да имат колкото може повече потребители. А негативното и незаконното съдържание привлича много повече интерактивност от нормалното. Именно за това още през 2007 г. беше приета Конвенцията Лазароте за борба със сексуалното насилие над деца, която България е подписала и ратифицирала."

Защо у нас не се спазва Конвенцията Лазароте?

"Има един подход на българската държава, касаещ както тази конвенция, така и няколко европейски директиви. Ние формално почти ги спазваме.

За директивите, които са законодателство, у нас се реагира доста бързо. Но Конвенцията Лазароте е препоръчителна, тя не е задължителна. Има  периодични прегледи на изпълнението на задължението на държавите във връзка с Конвенцията. Оказва се, че редица държави, между които и България, казват, че са за това и ще борят срещу сексуална експлоатация на деца онлайн, но практически не предприемат никакви мерки.

В резонните прегледи България лъска като държавата, в която няма единна програма, стратегия за защита на децата от сексуална експлоатация. Нашите действия са спорадични. Със съжаление можем да кажем, че когато отчитаме напредъка на Българи по тази конвенция, на практика се отчита това, което центърът за безопасен интернет прави. Реално държавата се отчита с дейността на неправителствените организации."

Чуйте Георги Апостолов в звуковия файл.

Мариета Гечева в студиото на “Законът и Темида“

Темата коментира в “Законът и Темида“ психологът Мариета Гечева от Асоциация „Родители“

“В момента децата прекарват повече време в онлайн пространството. Разговорът за използването на интернет е нещо, което трябва да се състои още на 5-6 годишна възраст за това за какво трябва да се внимава в интернет.

Контактите с непознатите и търсенето на съдържание са много важни теми за разговор.

Случва се деца да създават съдържание с голи клипчета и снимки, които разпространяват. Те го правят неволно. Склоняването на дете да направи такъв материал със себе си и да го изпрати на отсрещната страна не вменява вина в детето. Често детето експериментира, иска да се чувства пораснало и харесвано. Отсрещната страна злоупотребява с това, което изпраща детето.

Преди да се случат тези неща с едно дете в мрежата седи въпросът това дете да бъде подготвено и образовано."

Чуйте Мариета Ганчева в звуковия файл.

Снимки: БНР, БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Захарий Княжески

Захарий Княжески – създателят на първата обществена библиотека в България

Захарий Княжески е български възрожденски просветен деец, книжовник, фолклорист и драгоман (преводач и посредник). Истинското му име е Жеко Петров Русев.  Той е роден през 1810 година в село Пишмана (днес Княжевско), област Стара Загора. Изучава занаятите грънчарство и сапунарство. Учи в Стара Загора, Търново, Света гора и във Взаимното училище в..

публикувано на 18.10.21 в 11:27

18 000 недвижими културни ценности у нас са декларирани, но без постоянен статут

Какви са актуалните проблеми, свързани с опазването и управлението на недвижимото културно наследство в България и какви законодателни промени в тази сфера ще инициира Координационният съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор, съвместно с  Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Общо 40..

обновено на 18.10.21 в 11:20
Силвия Маринова, Михайлина Павлова и Николета Габровска в студиото на

Очакваното "нормално" срещу различията

Кои са социалнозначимите теми, които интересуват Силвия Маринова, журналист на свободна практика и обучител по мултимедия? Какво се крие зад Queer Light, нейната първа самостоятелна фотографска изложба? Силвия Маринова : „Посвещавам тази серия от снимки на всички синове и дъщери, които са се сблъскали с гнева, тъгата, безпомощността или..

публикувано на 18.10.21 в 09:20

Навършват се 40 години от откриването на Античния театър в Пловдив

На 18 октомври се навършват 40 години от откриването на Античния театър в град Пловдив. Темата коментира в “Нашият ден“ Мая Мартинова , археолог. Та е участвала в разкриването на амфитеатъра и е ръководител на отдел на Общинския институт “Старинен Пловдив“. “Античният театър е открит във връзка с едно голямо инженерно съоръжение –..

публикувано на 18.10.21 в 08:45

Възможни прекъсвания на сигнала на програма "Христо Ботев" заради профилактика

На 18 октомври ще бъде извършена планова  техническа профилактика от 9 до 17 часа на  предавателя на ултракъси вълни ВЕЛИНГРАД 5  на честота 91.3 мегахерца.  Възможни са  прекъсвания на сигнала.  Можете да слушате  програма „Христо Ботев“ през интернет сайта –  player.bnr.bg.

публикувано на 18.10.21 в 06:00