Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж представя легендарната колекция на Морозови от френски импресионисти

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на ХХ век Иван Морозов, голям руски търговец и фабрикант, купува в Париж зимен пейзаж от Алфред Сисле. Той толкова го харесва, че се връща и купува още една негова творба. 

И така се слага началото на неговата колекция от френски импресионисти и постимпресионисти. Днес оценката ѝ е около пет милиарда долара. 

Трима са руските големи колекционери от това време – Третяков, Щукин и Морозови. Те не купуват изкуство, за да инвестират пари. Те го правят от любов към изкуството и това личи по факта, че те никога не продават. Те не следват онова, което е модерно, а следват страстта си и в някакъв смисъл са куратори на цялостния артистичен процес на времето – насърчават определени процеси и творци. Ако нещо им хареса, не се пазарят. 

Иван Морозов е известен в Париж с прякора „руснакът, който не се пазари“. Сергей Щукин и Иван Морозов купуват изкуство до 1914 година, когато заради войната руските банки спират да превеждат пари в Европа, през 1918 година колекциите им са национализирани, а през 1920 година обединени в Единен държавен музей на новото западно изкуство. След войната, лично по заповед на Сталин, този „упадъчен“ музей е закрит, а експонатите в него на случаен принцип са разделени между Пушкинския музей и Ермитажа. 

Иван и неговият брат Михаил Морозови, известни с ненадмината си колекция от авангардно френско изкуство, идентифицират блясъка на Анри Матис и Пабло Пикасо, преди художниците да се радват на международно признание. 

Парижани и гости на френската столица могат сега да се насладят на тази колекция, за която разказва в "Артефир" Елица Павлович, основател на сайта за култура „Пропаганда“. 

Чуйте звуковия файл.

Снимки – ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Андрей Янев (вляво) и Емил Янев

Човек от горната земя, който ходи по земята

В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния художник и музикант Андрей Янев. През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев. "Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Сценографът - музикант Константин Вълков на гости в "Домът на музите"

В предаването "Домът на музите" гостува сценографът - музикант Константин Вълков. През последните няколко години името му се свързва с различни музикални проекти, които печелят все повече почитатели. Константин е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и освен, че музиката е неговата голяма страст, той се определя и като визуален артист. В работата си обича..

публикувано на 23.07.24 в 08:30

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24