Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представлението „Жълтата котка“

Снимка: Derida Dance Center

Живяла някога една жълта котка..

В съвременния свят често се случва един човек да представя историята на група от хора, народ, етнос, субкултура или обществена прослойка, преповтаряйки информация, която не произлиза от неговите лични убеждения или познания. Тези процеси оформят обществени нагласи, които създават стереотипи. В отговор на тази тенденция изкуството изземва функциите на медиите, а именно – да задава достоверни информационни кодове, кореспондиращи с личната легенда на отделния човек.

„Жълтата котка“ е представление за живота на жена, готова на всичко за щастието на сина си. Четиримата актьори разказват нейната история, използвайки средствата на документалния театър, съвременния танц, "stand up" комедията и приказката. Те я „следват“ по пътя от родната ѝ страна през България до все още ненаписаното ѝ бъдеще.

Четири театрални миниатюри, обединени в пътешествието на един човек!

Събитието се осъществява в рамките на проект „Повишаване на информираността на българското общество и мигрантските общности в България“, изпълняван от Международната организация по миграция и финансиран от Националната програма на България по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2014-2020.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – Derida Dance Center




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хенри Дейвид Торо из горите на Мейн

За първи път на български език излиза пътеписът "Мейнските гори" на Хенри Дейвид Торо. Книгата е следствие от три пътешествия на автора из горите на Мейн, отразени в трите ѝ части. В послеслова на проф. Албена Бакрачева четем следното: "Тази особено дълго носена – респективно дълго писана – книга отразява както различни фази от процеса на..

публикувано на 25.07.24 в 18:14

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 12:00

Стрийминг платформа излъчва на живо концерти и постановки

7Arts.bg е стрийминг платформа, която събира на едно място голямо разнообразие от изкуства както от родната сцена, така и от световната. Тя работи с някои от най-престижните български и световноизвестни културни институции – Народния театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Театър "Българска армия", Театър "Възраждане", Royal Shakespeare..

публикувано на 25.07.24 в 11:06

Какво предлага лятната музикално-литературна сцена?

Литературно-музикалната сцена през лятото е богата и наситена. В "Нашият ден" гостуват Десислава Алексиева , председател на УС на АБК, и Петко Славов , музикант – организаторите на поредицата от събития "Летен лайв на червения диван" – формат за литература и музика. Тазгодишното издание на "Летен лайв на червения диван", посветено на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Световен кино-литературен форум – за първи път в рамките на "Синелибри"

На 10 октомври фестивалът "Синелибри" , посветен на литературата в киното, ще открие своето десето издание. Тази година организаторите подготвят вълнуващо събитие в рамките на фестивала – Световният кино-литературен форум BOB (Based-on-Books) , насочен към филмовата индустрия. В "Нашият ден" Станислава Айви разказва повече за предстоящия..

публикувано на 25.07.24 в 09:13