Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Надежда Денева:

Хора на ключови позиции не са наясно с философията на деинституционализацията

Снимка: Личен архив на Гео Калев

Неотдавна няколко телевизии съобщиха за протеста на група жители на село Брежани в района на Симитли срещу настаняването в групов дом в селото на 15 българи с умствена изостаналост. Строенето на такива малки домове в населените места сред останалите хора е част от процеса на деинституцоинализация, който върви в България в последните години.

Надежда Денева, социален работник с опит в деинституционализацията и експерт в тази област, твърди че начинът, по който се развиват нещата в страната, е проблемен. Според нея, когато става дума за извеждане на уязвимите хора от институциите, голямата измама е фразата „услуги в общността“ – тоест, имитира се, че груповите домове като този Брежани, различните центрове и всяка грижа, която тези хора получават, се намира сред нас, останалите хора. 

Тази ключова фраза „Услуги в общността“ – отваря възможности за европейско финансиране, което решава действително някои проблеми от материален характер, но не и проблемите на тези, зарази които са усилията по деинституционализацията. 

Денева открива корена на проблема във факта, че в България много хора, и то на ключови позиции, не са наясно със самата философия на този процес.   

Чуйте повече от звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спас Иванов: Дигитализацията и киберсигурността в България са нарочно потискани

Имат ли държавите освен териториални граници и дигитални граници, и как могат да ги опазят, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Спас Иванов, специалист по киберсигурност. "Имат, разбира се. Това започнаха да доказват, първо,  по-изолираните държави като Китай и Северна Корея, а в последното десетилетие и Русия, която прави..

публикувано на 16.05.22 в 08:10

Нямам си човек!

Евангелският текст от третата неделя след Възкресение Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на определено време слиза Ангел Господен, който раздвижва водата и тя има лечебно свойство за този, който..

публикувано на 15.05.22 в 09:10

Забраната на добива и вноса на ценни кожи у нас – на дневен ред

Все повече държави в Европа въведоха забрани за добива на ценни кожи: Австрия, Словения, Обединеното кралство, Чехия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Нидерландия, Северна Македония и множество региони на Белгия. У нас Националната гражданска инициатива (НГИ) за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с цел добив на ценни кожи в..

публикувано на 14.05.22 в 10:00

Бузовград – легенди, история и съвремие

Село Бузовград се намира в полите на Средна гора, в близост до левия бряг на река Тунджа и е само на 5 километра южно от град Казанлък. В него живеят около 2 хиляди души. Над селото има изградена екопътеката, по която се стига до древно светилище, което е от времето на късния неолит и началото на бронзовата епоха. Местните го наричат го..

публикувано на 14.05.22 в 09:05

Николай Стоянов: Аналогията между Оne Coin и КТБ е стряскаща

Защо и как светът допусна да бъде измамен за милиони от българката Ружа Игнатова? За аудиодокументална поредица за криптоизмамата на века – "One Coin" разказва "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Стоянов, журналист от в. "Капитал“ и автор на поредицата с редактор Емилия Милчева. Какво е Оne Coin "Това е една..

публикувано на 14.05.22 в 09:00