Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Очакваното "нормално" срещу различията

Силвия Маринова, Михайлина Павлова и Николета Габровска в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

Кои са социалнозначимите теми, които интересуват Силвия Маринова, журналист на свободна практика и обучител по мултимедия? Какво се крие зад Queer Light, нейната първа самостоятелна фотографска изложба?

Силвия Маринова: „Посвещавам тази серия от снимки на всички синове и дъщери, които са се сблъскали с гнева, тъгата, безпомощността или разочарованието на своите родители в следствие на факта, че са различни от очакваното „нормално“. Вярвам в това, че всяко човешко същество има нужда и право на любов, закрила, свобода и сила да избира своя път.“

Тази изложба е подкрепена от фондация Single Step и заедно с нейния изпълнителен директор Николета Габровска и Силвия Маринова си говорим в „Мрежата“ за отегчението да се говори в публичното пространство за езика на омразата и нетърпимостта и защо медиите най-често избягват да разказват трудните истории на хора, преминали през сложния път към признанието.

Има ли подкрепа при излизането на светло или това винаги е самотно начинание?

Силвия Маринова: „За мен медиите, освен да информират, трябва и да образоват. За да се случи, е нужно да има интерес към тези теми и за мен е загадка защо интересът все още е повърхностен. Мисля, че малко медии отделят достатъчно време, за да достигнат до дълбочината на историята, защото само тогава се стига до състоянието, в което отсрещната страна може да получи някакъв вид емпатия.“

Николета Габровска: „Няма как да си мислим ,че медиите не се влияят от политическите настроения и модерното политическо говорене. Предишната кампания за парламентарни избори беше съпроводена с изключително силен език на омразата. Нашето пространство, което се казва The Steps и където ще бъде представена изложбата на Силвия Маринова, лятото беше вандализирано физически от строени младежи с еднакъв вид, бяхме замеряни с яйца и с какво ли още не по различни поводи. Прави ми впечатление, че кампанията, в която влизаме сега, има различен изказ, а и не виждам острота в публичното пространство, но трябва да се знае, че езикът на омразата се използва ужасно много за политически дивиденти и че хората се влияят именно от това.“

Целия разговор можете да чуете във звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заместването на въглищата с газ значително ще увеличи емисиите на парникови газове

“Изкопаемият газ със сигурност не е добро решение и няма място в енергийния преход. Това на практика е замяна на едно изкопаемо гориво с друго.“ – казва в “Нашият ден“ Радостина Славкова , „координатор Енергия и Климат” в екологично сдружение „За Земята”. Наричаме природния газ, изкопаем, точно защото той е изкопаемо гориво при чието..

публикувано на 02.12.21 в 09:59
Виктория Викторова

Българка взе европейско отличие за най-значим предприемач под 40 години

Виктория Викторова е една от 40-е бизнес лидери под 40-годишна възраст, селектирана в наградите „Business Elite” за тази година, за Югоизточна Европа.  Тя получи престижната европейска награда за старт ъп-а MindFit, с който осигурява на работодателите и служителите психотерапия в офис като социална придобивка . Призовете..

обновено на 02.12.21 в 07:52

Картини връщат към личността на загиналата телевизионна икона Татяна Титянова

Картините на легендарната телевизионна говорителка Татяна Титянова за първи път 33 години след нейната кончина бяха показани в столичния Дом на културата "Средец". Изложбата се наричаше "Жажда за живот". "Сестра ми, Татяна Титянова, подготвяше изложба за 7.11.1988 г. На 24.09.1988 бе убита, апартаментът ѝ бе запечатан, повечето от..

публикувано на 02.12.21 в 07:50

40 години HIV

Първите случаи на СПИН са през 1981 г. За първи път 1 декември е отбелязан като Световен ден за борба със СПИН през 1988 година. В момента над 43 216 000 души по света живеят с HIV, като само тази година над 1 540 000 са починали вследствие на усложненията на СПИН . На Световния ден за борба със СПИН в "Аларма" от 21.30 ч.:  Какво се промени в..

публикувано на 01.12.21 в 13:17

Георги Маринов: Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус

Никой освен Китай не прави нищо срещу разпространението на вируса. Много малко други държави правят нещо сериозно, за да се спре разпространението. Постоянно ни се говори как ще спре разпространението на вируса – казва в “Нашият ден“ Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд...

публикувано на 01.12.21 в 12:50
Подкасти от БНР