Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Навършват се 40 години от откриването на Античния театър в Пловдив

На 18 октомври се навършват 40 години от откриването на Античния театър в град Пловдив.

Темата коментира в “Нашият ден“ Мая Мартинова, археолог. Та е участвала в разкриването на амфитеатъра и е ръководител на отдел на Общинския институт “Старинен Пловдив“.

“Античният театър е открит във връзка с едно голямо инженерно съоръжение – прокопаването на тунела под Джамбаз тепе, една от главните транспортни връзки в град Пловдив. Оказва се, че театърът е ситуиран точно в тази част на този хълм – Джамбаз тепе. Откриването става случайно през 1967 година.

През 1981 г. театърът е открит за съвременно използване по случай 1300 г. от основаването на българската държава с представление на спектакъла “Медея“.

Реставрация

През годините се полагат грижи, но и в процеса на реставрационните дейности не спряхме процеса на археологически проучвания, които продължават да ни поднасят изненади.

През 2016 г. в едно късно антично стълбище на орхестрата се разкри постамент от статуя на Тит Флавий Котис, но с разкриването му се оказа, че трябва да предатираме най-ранното изграждане на Античния театър. До този момент се смяташе, че е построен по времето на император Траян, но се оказа, че това е извършено през 90-те години на I в. от Новата ера по времето на император Домициан.

От каменния документ учените разбират, че Античният театър в Пловдив е поне с век по-стар от датировката, която имаше

Тит Флавий Котис, на когото е била издигната статуята, е бил наследник на последните тракийски владетели и е заемал много важни длъжности, които са съществували в един римски град.

Чуйте Мая Мартинова в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия, БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли мъката информационна стойност

Как броим жертвите? Как се „отразява“ трагедия? Има ли мъката информационна стойност? Човешката драма за политическа употреба. Защо?  Какво трябва да направи добрият журналист с историята, трагедията, с провокатора? Разговор в предаването „Мрежата“ с журналистките Мария Милкова и Елена Кодинова и със социолога доц. д-р Алексей Пампоров. Мария Милкова..

публикувано на 27.11.21 в 11:30
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Имуществени спорове и проблеми с администрацията

Слушателка от София е гражданин на САЩ, без да губи българското си гражданство. Има завещание от баща си за 1/4 от неговото собствено жилище, а другите 3/4 идеални части са прехвърлени срещу издръжка и гледане на нейния брат. Той е български гражданин, живее постоянно на територията на България, живее в София в същото жилище. Брат ѝ обаче придобива с..

публикувано на 26.11.21 в 14:35

Финалната фаза на преговорите за съставяне на правителство

Преговорите за съставяне на правителство навлизат във финалната си фаза. Днес е предпоследният ден за дискусии.  На масата за преговори сядат експертите в направленията "Труд и социални грижи", "Туризъм", "Национална сигурност" и "Спорт". Началото на преговорите беше поставено във вторник, ден след балотажа за президент, когато изборните..

публикувано на 26.11.21 в 12:29

Превръща ли се тюркският свят в нов глобален играч

Този месец в Турция се състоя среща на върха на Тюркския съвет, на която бе утвърдена Концепция за Тюркския свят до 2040 г. Участваха президентите на Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, а премиерът на Унгария, както и президентът на Туркменистан, се включиха като наблюдатели. Какво предвижда тази концепция? Темата..

публикувано на 26.11.21 в 11:47

Дигитално съдържание и дигитални услуги – продавачи и потребители

Какво ще се промени за потребителите от 1 януари 2022 г. след влизането в сила на Закона за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки и Регламент (ЕС) 2019/1150 на Европейския парламент на Съвета от 20 юни 2019 година за насърчаване на справедливост и прозрачност за бизнес ползвателите на посреднически онлайн услуги...

публикувано на 26.11.21 в 11:45