Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насимо: Изкуството е изкуство независимо дали е на улицата, или не

През 2019 Насимо показа свои творби в столичната галерия "2.0"
Снимка: БГНЕС

На 18 октомври художниците честват своя професионален празник.

Станислав Трифонов, известен със своя артистичен псевдоним Насимо (Nasimo), е български стрийт арт художник.

Роден е през 1979 г. в град Търговище. Завършва факултета по изобразителни изкуства към Великотърновски университет със специалност „Изящни изкуства“.[1]

Започва да се занимава с графити и стенопис през 1995 г. 25 години по-късно негови творби могат да бъдат видяни в страни като България, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Белгия, Португалия, Канада, Русия, Полша, Румъния, Сърбия, Косово, Турция, Индия и Китай, някои от които се разпростират върху фасади на многоетажни сгради.

През 2016 г. е номиниран за „Будител на годината“ от Българска национална телевизия и Радио FM+.

През 2018 г- е награден от Община Търговище за „Принос към развитието на културата“ в категория „Изящни изкуства“.

Станислав Трифонов е главен герой в “Нашият ден“.

Първите графити

“Не съм го търсил, то просто дойде при мен. Едни приятел дойде със спрей, бяхме виждали по скейт филмите, че има надписи по стените и решихме да драснем и така започна, усетих тръпката.

Преди това обичах да рисувам, от малък съм ходил в школа по рисуване."

Изкуството

"Изкуството е изкуство независимо дали е на улицата, или не. За мен това е начин на изразяване. Всеки има различен стил и нагласа. Доста от хората, които излизат на улицата го правят с идеята да се популяризира името им."

Нарисуваното на стена

Световно известният художник  Насимо - Станислав Трифонов, почти завършва работатга по стенописа върху фасадата на НУ „Васил Левски“ във варненския кв. Аспарухово.

"Най-важното за мен е дали е добре издържано – композиционно и цветово. След това дали има нещо по-дълбоко в него, или просто е написано по интересен начин името на някой, или е вложено и нещо повече, някаква идея. Харесвам нещата, в които има идея."

Повече за произхода на псевдонима на художника можете да чуете звуковия файл.

Снимки: Уикипедия, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10