Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Насимо: Изкуството е изкуство независимо дали е на улицата, или не

През 2019 Насимо показа свои творби в столичната галерия "2.0"
Снимка: БГНЕС

На 18 октомври художниците честват своя професионален празник.

Станислав Трифонов, известен със своя артистичен псевдоним Насимо (Nasimo), е български стрийт арт художник.

Роден е през 1979 г. в град Търговище. Завършва факултета по изобразителни изкуства към Великотърновски университет със специалност „Изящни изкуства“.[1]

Започва да се занимава с графити и стенопис през 1995 г. 25 години по-късно негови творби могат да бъдат видяни в страни като България, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Белгия, Португалия, Канада, Русия, Полша, Румъния, Сърбия, Косово, Турция, Индия и Китай, някои от които се разпростират върху фасади на многоетажни сгради.

През 2016 г. е номиниран за „Будител на годината“ от Българска национална телевизия и Радио FM+.

През 2018 г- е награден от Община Търговище за „Принос към развитието на културата“ в категория „Изящни изкуства“.

Станислав Трифонов е главен герой в “Нашият ден“.

Първите графити

“Не съм го търсил, то просто дойде при мен. Едни приятел дойде със спрей, бяхме виждали по скейт филмите, че има надписи по стените и решихме да драснем и така започна, усетих тръпката.

Преди това обичах да рисувам, от малък съм ходил в школа по рисуване."

Изкуството

"Изкуството е изкуство независимо дали е на улицата, или не. За мен това е начин на изразяване. Всеки има различен стил и нагласа. Доста от хората, които излизат на улицата го правят с идеята да се популяризира името им."

Нарисуваното на стена

Световно известният художник  Насимо - Станислав Трифонов, почти завършва работатга по стенописа върху фасадата на НУ „Васил Левски“ във варненския кв. Аспарухово.

"Най-важното за мен е дали е добре издържано – композиционно и цветово. След това дали има нещо по-дълбоко в него, или просто е написано по интересен начин името на някой, или е вложено и нещо повече, някаква идея. Харесвам нещата, в които има идея."

Повече за произхода на псевдонима на художника можете да чуете звуковия файл.

Снимки: Уикипедия, БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР