Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пламен Цветанов: И пианото си има собствен характер

Пламен Цветанов
Снимка: личен артив

За него пианото е като човека – има свой характер. Преоткрива тази свойственост на пианото още от малък, когато започва да танцува с пръсти по белите клавиши и да реди доминото на своя музикален вкус. Първоначално по нотите на класиката, а по-късно по своите собствени, които сам композира. Така любим му става класическият композитор – Йохан Себастиан Бах. От него взема вдъхновението, а може би и техниката и малката тайна на магията случващата се танца между клавишите – „Бах е виновникът пианистите да свирим и с палец, което дотогава се е смятало за грозно. Той е бил толкова възмутен от разхищаването на действащ пръст, че решава да пише музиката си толкова сложна, че да няма начин да не се използва палецът“, твърди днес Пламен за своя вдъхновител. А днес може би самият той се превръща във вдъхновител. Пламен сам знае, че изкачването по стълбичката на петолинието е задача, която изисква време и усилия, затова изследва всяка стъпка, на онези преди него и вдъхновява своето пиано със своето собствено кредо.

„Дискът е предимно с филмова музика. Искам да изразя най-добре своя вътрешен образ, в диска има и произведения за театър. Има малка разлика между музиката за кино и за театър – и това е развитието във времето на самото произведение. Киноизкуството е фиксирано, а театралното представление се развива, винаги може да е различно.“

Наскоро Пламен Цветанов бе поканен в музея „Сметана“ в Прага:

„Беше много интересна ситуация, бях на посещение в Музея с моята съпруга, исках да погледна в една заключена стая, но охраната не ме разбра и ми отвори пианото на Сметана, и кой пианист отказва на отворено пиано, седнах, засвирих Лунната соната на Бетховен и се събра публика, така се стигна до поканата в Музея за концерт, който да представя, беше много топло посрещане. Публиката винаги е съучастник в това, което се случва на сцената. Тя винаги допринася по различен начин.“

Пламен е свирил на рояла, на който е концертирал Рахманинов, в музея „Холбърт“, в Бат, Англия, както и на личното пиано на Бедржих Сметана. Но абстракцията на неговия композиторски стил му донася и първия успех за един музикант – собствен албум, първия от серия компактдискове, които той предстои да издаде. Той е автор на саундтрака за един игрален филм („Хиндемит“), 18 анимационни, над 20 театрални постановки, един мюзикъл, множество сериозни произведения в жанровете на съвременната класика и дори…на рингтонове за мобилни телефони.

Повече за вдъхновението на Пламен Цветанов от музиката и неговия албум чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сбогуване със Станислав Ушев

Почина дългогодишният директор и главен диригент на „Симфониета“, Шумен. Станислав Ушев е роден в гр. Плевен, завършва Средно музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. следва Оперно-симфонично дирижиране в Консерватория „Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург в класа на професор Марис Янсонс. От 1985 г. до 1993 г. е..

публикувано на 07.12.21 в 17:01
Любомир Денев-син

Любомир Денев-син – с две нови авторски премиери

За един от младите български творци – композитора  и главен диригент на Младежка филхармония „Пионер” Любомир Денев-син – отминаващата 2021 г. е наситена с творческо вдъхновение, изяви и позитивни преживявания. Всичко това намира израз в две негови творби, които ще бъдат представени за първи път пред публика. Най-напред на 9 декември в Пазарджик в..

публикувано на 07.12.21 в 08:35

Директно от Миланската скала – откриването на сезона с „Макбет“ на Верди

В Ла Скала отбелязват 70 години от началото на Оперната гала на 7 декември. Виктор Де Сабата е този, който премества през 1951 г. откриването на сезона от 26 декември на 7 декември, денят на свети Амброзий, покровител на Милано. В годините на възстановяването след войната от 1947 г. Артуро Тосканини води театъра. На 7 декември 1951 г. Де Сабата..

публикувано на 06.12.21 в 18:00

Фолклорен радиоблиц с Таня и Теодор Недеви

Тя е народна певица, а него го вълнува рок музиката. Китара и глас, и много любов към живота. Таня Недева е солист и хорист в НФА „Филип Кутев“, възпитаник на НУФИ „Филип Кутев“ град Котел и богослов, а Теодор Недев е китарист и част от екипа на компания за софтуерни продукти, игри, реклами. Представяме ви тези двама талантливи и усмихнати..

публикувано на 06.12.21 в 09:20
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55
Подкасти от БНР